«Παιχνίδι» του Dow Jones με τις 9.000

Για πρώτη φορά από τις 10 Ιουλίου
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:31

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ παρέμεινε το κλίμα στη Wall Street, όμως η επενδυτική αναβάθμιση της Microsoft, η ανάκαμψη ορισμένων κλάδων που είχαν σημειώσει «βουτιά» και τα κέρδη που εμφάνισαν μερικά «βαριά» ονόματα από το χώρο των blue chip προσέφεραν κάποιο στήριγμα στο δείκτη Dow Jones, ο oποίος δοκίμασε χθες το «ψυχολογικό» φράγμα των 9.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 10 Ιουλίου.

Η αναβάθμιση της μετοχής της Microsoft από τη Salomon Smith Barney συνέβαλε στην άνοδο των μετοχών του κλάδου λογισμικού, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ορισμένες επιχειρήσεις του χώρου. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κατάφερε να διαπεράσει το φράγμα των 950 μονάδων για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 96,41 μονάδων, ποσοστό 1,08%, φθάνοντας στις 9.053,64 μονάδες. Με κέρδη 13,70 μονάδων, ποσοστό 0,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.422,95 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κλίμα επηρεάστηκε αρχικά από το αδύναμο άνοιγμα της Wall Street, όμως εν συνεχεία η σουηδική Ericsson και οι μετοχές από το χαλυβουργικό τομέα κατάφεραν να στηρίξουν τις μετοχικές τιμές. Επίσης, τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι Rolls-Royce της Βρετανίας, Clariant της Σουηδίας και ThyssenKrupp της Γερμανίας ενίσχυσαν τις μετοχικές τιμές στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 κατάφερε ενδοσυνεδριακά να διαπεράσει το φράγμα των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 12 Ιουλίου. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,6% - το υψηλότερο κλείσιμο από τις 9 Ιουλίου - στηριζόμενος από την άνοδο των μετοχών του τραπεζικού και βιομηχανικού κλάδου.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 3,1%, στις 3.592,6 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο επίσης από τις 10 Ιουλίου, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,65%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές στο χώρο του χάλυβα εκτινάχθηκαν στα ύψη αφότου η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp ανακοίνωσε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχές της τελευταίας αυξήθηκαν κατά 5,1%, της αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργίας Corus Group κατά 5,8%, ενώ της Arcelor κατά 3%. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η είδηση ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν, με ρυθμό της τάξης του 0,3%, στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο, χάρη στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση χάρη στο ξένο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τεχνολογίας, όπως Toshiba. Η μετοχή της τελευταίας αυξήθηκε κατά 5,06%, βοηθώντας το δείκτη Nikkei να ενισχυθεί κατά 1,78%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα