Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2001 20:55

Σε επίπεδα υψηλότερα από τα χθεσινά διαμορφώθηκαν οι μετοχικές τιμές στην Ευρώπη κατά το κλείσιμο των συνεδριάσεων. Οι επενδυτές έδειξαν να αντλούν αισιοδοξία από τη μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/31/173897.htm , ενώ αγνόησαν τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,72% και διαμορφώθηκε στις 5.039 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC στις 4.341 μονάδες με άνοδο 2,10% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.081 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,22% και βρίσκεται στις 4.554 μονάδες.

Η μετοχή της Alcatel σημείωσε άνοδο 6,8% παρά τα αρνητικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε το πρωί ότι στο εν λόγω διάστημα εμφάνισε ζημίες ύψους 558 εκατομμυρίων ευρώ (506,8 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 297 εκατομμυρίων ευρώ που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ζημίες της γαλλικής εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα διαμορφώνονταν στα 309 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η διοίκηση της Alcatel προέβη στην εκτίμηση ότι οι ζημίες της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα φθάσουν στο ποσό-ρεκόρ των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δισ. δολ.) και ότι θα προβεί στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

«Δεν περιμένουμε ανάκαμψη ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2002», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας σε δημοσιογράφους.

Με κέρδη 3,3% έκλεισε η μετοχή της British Telecom μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, σερ Πίτερ Μπόνφιλντ, θα πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του ένα χρόνο νωρίτερα του προβλεπομένου.

Μικρή άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών παρά την πτώση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της είδησης ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα.

Αυτή την ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 72 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 21,15 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell και TotalFinaElf ενισχύθηκαν, έστω και οριακά.

Αντιθέτως, πτωτικά κινείται αυτή την ώρα η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η γερμανική εταιρεία στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα