Διαψεύδονται τα περί αιτήματος για επιμήκυνση χρέους

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 11:11
UPD:15:10

Σε δηλώσεις που έκανε χθες από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση την έναρξη συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας αναληθές σχετικό δημοσίευμα στον Τύπο.

«Δεν είναι αλήθεια. Ο υπουργός το κάλυψε πλήρως το θέμα χθες», τόνισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία» υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την ΕΕ την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους και σημειώνει ότι η διαδικασία θα αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχετικό αίτημα διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών στην άτυπη σύνοδο του Ecofin στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Σε νέα διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης προχώρησε σήμερα και η Κομισιόν, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή της για το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Μεγάλες αλλαγές για να βγούμε από την κρίση

Γ. Παπακωνσταντίνου: Μεγάλες αλλαγές για να βγούμε από την κρίση

«Δεν συζητείται σε κανένα επίπεδο η επιλογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, χαρακτήρισε θετικό και φιλόδοξο, σε πρώτη ανάγνωση, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε πως περαιτέρω έλεγχοι θα γίνουν από την τρόικα.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα ήταν «καταστροφικές».

«Το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα ήταν πραγματικά καταστροφικό», δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, σημειώνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις θετικές. «Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε μια αναδιάρθρωση και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχε καταστροφικές συνέπειες, διότι «θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για τις χώρες αυτές να επιστρέψουν στις χρηματαγορές».

«Ο στόχος σήμερα είναι να τους δώσουμε μια βοήθεια, καθώς επιχειρούν να ανακάμψουν», ανέφερε μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ.

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. «Όχι, σε καμία περίπτωση. Σας το λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά.

Επίσης, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Νουτ Βέλινκ δήλωσε σήμερα στην Wall Street Journal ότι οι συζητήσεις για το αναπόφευκτο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός».

«Θα πάρει την πίεση από την Ελλάδα... και πιθανό να προκαλέσει μετάδοση του προβλήματος», τόνισε.

Ο Βέλινκ, που είναι και επικεφαλής της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.

Σημίτης: Η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις

Εν τω μεταξύ, υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους τάσσεται ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα «απελευθερώσει δυνάμεις, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο».

Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Οπως διευκρινίζει ωστόσο, «μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.

Ξεκαθαρίζει τέλος πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι' αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα