Σε «αρνητική» υποβάθμισε η Standard & Poor's την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλημάτων.
Ο διεθνής οίκος διατήρησε αμετάβλητη της αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο «AAA».
Σύμφωνα με την S&P, η απόφασή της σημαίνει πως υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
O οίκος σημειώνει επίσης ότι η υποβάθμιση οφείλεται στα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το διογκούμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση, καθώς και στο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αποφασίζοντας να προειδοποιήσει για το μεγάλο αμερικανικό χρέος έκανε μία «πολιτική κρίση», σχολίασε ο στενότερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Όσταν Γκούλσμπι, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα MSNBC και CNBC.
«Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση, επειδή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα», σημείωσε ο Γκούλσμπι.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, τόνισε ότι τυχόν αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του αμερικανικού δανεισμού θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ζημιώσει την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ, επισήμανε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων (δημόσιας) συζήτησης».
«Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standard & Poor's για το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στο δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του», υπογράμμισε ο Χόιερ.
Στο «κόκκινο» οι αγορές
Η κίνηση της Standard & Poor's ενέτεινε τις ανησυχίες για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών.
Πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,14%, κλείνοντας στις 12.201,59 μονάδες.
Κατά 1,10% υποχώρησε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.305,14 μονάδες. Πτώση 1,06% είχε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq τερματίζοντας στις 2.735,38 μονάδες.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με απώλειες 1,6% στις 1.113,17 μονάδες, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Μαρτίου.
Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε κατά 2,10%, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε απώλειες 2,35% και στη Φραγκφούρτη ο DAX παρουσίασε πτώση 2,11%.