Μ. Βρετανία : Χαμηλότερη η οικονομική ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 09:27
UPD:09:59

Μικρότερη ανάπτυξη ενδέχεται να σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Μ. Βρετανίας, από ότι προέβλεψε η κυβέρνηση της χώρας προ μηνός, καθώς οι βιομηχανίες προχώρησαν στη μείωση της παραγωγής τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη από το 1979, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,6% από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λιγότερο του 0,9% που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, με βάση τις εκτιμήσεις 25 αναλυτών του Bloomberg News.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με πρώτες την General Motors Corp. και την Ford Motor μείωσαν την παραγωγή τους στις βιομηχανίες που λειτουργούν στη Μ. Βρετανία. Τα στοιχεία θα επιτρέψουν στην Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα 38 ετών.

Πέρυσι, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1964, καθώς ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κλυδωνίζονται από την ύφεση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκράτηση στη ζήτηση για εξαγωγές από τη Μ. Βρετανία και παρότρυνε τις βιομηχανίες να προχωρήσουν στη μείωση της παραγωγής τους.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, ενώ τον Ιούνιο οι βιομηχανίες μείωσαν την παραγωγή κατά 5,3%.

Τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας, θα ανακοινωθούν στις 9:30' το πρωϊ ώρα Λονδίνου, στις 11:30' π.μ. ώρα Ελλάδος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα