Τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συντηρεί και σήμερα η γερμανική πλευρά, με σύμβουλο του υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο να δηλώνει ότι θεωρεί αναπόφευκτη μια τέτοια κίνηση.
«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους», δήλωσε ο Κλέμενς Φέουστ, μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Reuters.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου των τραπεζών του γερμανικού δημοσίου (VÖB), ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του συνδέσμου θα αντέξουν ενδεχόμενη περικοπή του ελληνικού χρέους.
«Ένα "κούρεμα" δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής του VÖB Κρίστιαν Μπραντ σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.
Δεν «βλέπει» άμεση αναδιάρθρωση η Deutsche Bank
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της διατυπώνει την ίδια ώρα η Deutsche Bank σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Απριλίου 2011.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, για το 2011 η χώρα καλύπτεται πλήρως από τα κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ και δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για δανεισμό.
«Οποιαδήποτε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, δεδομένης της μεγάλης κατοχής ελληνικού χρέους από θεσμικούς επενδυτές», αναφέρει η Deutsche Bank στην έκθεσή της.
Η ανάλυση βιώσιμου χρέους της τράπεζας δείχνει, ωστόσο, ότι απαιτείται «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η χώρα μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους της μέσω ενός συνδυασμού επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, «κουρέματος» των υφιστάμενων ομολόγων και ιδιωτικοποίησης στοιχείων ενεργητικού.
Πηγή: Reuters