Νέες μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ από την Google

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 18:17

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ, διοχετεύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια στο αιολικό πάρκο του Σέπαρντς Φλατ στο Όρεγκον.

Με συνολική ισχύ 845MW - ποσότητα που αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες 235.000 αμερικανικών νοικοκυριών, όπως υποστηρίζει στο επίσημο blog της η Google- το αιολικό πάρκο του Σέπαρντς Φλατ πιστεύεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αναμένεται να καλύπτει έκταση σχεδόν 80.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσα στο 2012.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο που θα χρησιμοποιεί αυξημένων επιδόσεων ανεμογεννήτριες άμεσης μετάδοσης με το λογότυπο της General Electric. Χάρη σε γιγαντιαίους μόνιμους μαγνήτες, οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν χρειάζονται κιβώτιο ταχυτήτων ή άλλα μηχανικά μέρη, που απαιτούνται για τη λειτουργία των συμβατικών ανεμογεννητριών.

Βάσει συμφωνίας εικοσαετούς διάρκειας, το αιολικό πάρκο του Σέπαρντς Φλατ θα τροφοδοτεί τον όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας Southern California Edison. Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει υιοθετήσει νόμο που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρισμού να παράγουν από ΑΠΕ το εν τρίτο της ενέργειας που διοχετεύουν, έως το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γίγαντας της τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι επένδυσε σε φωτοβολταϊκό πάρκο 186 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδύσει μέχρι σήμερα σε πρόγραμμα ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τομέα «πράσινων» επιχειρήσεων του ομίλου, Ρικ Νίνταμ, η Google αποφάσισε να αναμειχθεί πιο ενεργά στον κλάδο - είτε επενδύοντας άμεσα σε προγράμματα είτε «ποντάροντας» σε νέες επιχειρήσεις «πράσινων» τεχνολογιών- προσβλέποντας μακροπρόθεσμα σε μεγάλα κέρδη και συμβάλλοντας στην προαγωγή της ανανεώσιμης ενέργειας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βοηθάμε στη διοχέτευση καθαρής ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ελπίζουμε αυτές οι τελευταίες επενδύσεις μας να ενθαρρύνουν και άλλες επιχειρήσεις να σκεφτούν τρόπους, με τους οποίους θα επιταχύνουν την παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας», έγραψε ο Νίνταμ στο blog της Google, προσθέτοντας ότι ο όμιλος πάντοτε βρίσκεται σε αναζήτηση ανάλογων, πολλά υποσχόμενων πρότζεκτ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα