Σταθερά ανοδικά η τιμή της αμόλυβδης

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 14:32
UPD:14:52

Στα 1,708 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης.

Στα 1,708 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης. Όσοι ταξιδέψουν λόγω Πάσχα στα νησιά θα επιβαρυνθούν με τις υψηλότερες τιμές, καθώς Κρήτη, Επτάνησα και Δωδεκάνησα είναι οι ακριβότερες περιοχές της χώρας με τιμές που φθάνουν έως και 1,899 ευρώ. Αντίθετα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές, από 1,617 ευρώ το λίτρο.

Στα 92,1 λεπτά διαμορφώνεται, αντίστοιχα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πωλείται από 86 λεπτά έως 1,03 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, μόνος τρόπος για τη μείωση των τιμών είναι η δραστική μείωση της φορολογίας.

Παράλληλα, η ΟΒΕ δηλώνει αντίθετη με τις προτάσεις για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης από το φθινόπωρο, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν σχολιάζει:

«Πλαφόν μπορεί και πρέπει να επιβάλλεται όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και προβλήματα στη τροφοδοσία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να επιβάλλεται σε όλα τα στάδια με προσδιορισμένες τιμές ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή του και να γνωρίζει ο καταναλωτής πόσο αγοράζει και πόσο πουλάει ο καθένας. Άλλωστε αυτό ορίζει και ο νόμος 3054/2002. Εφαρμογές πλαφόν, όπως στο παρελθόν, μόνο στη λιανική τιμή και με πλήρη ελευθερία τιμών στη χονδρική και στα διυλιστήρια είναι απαράδεκτη και μόνο ανωμαλία επιφέρει σε βάρος των καταναλωτών και των βενζινοπωλών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα