Στα χαμηλότερα τριών ετών το δολάριο

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 06:35

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών διαμορφώθηκε την Πέμπτη το δολάριο των ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, με τους παίκτες της αγοράς να πωλούν το νόμισμα για να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία που σημειώνουν άνοδο, κίνηση που απειλεί να ωθήσει τον Dollar Index στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Αυτήν την εβδομάδα πολλά ρεκόρ έσπασαν με τον χρυσό να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του πάνω από τα 1.500 δολ. η ουγγιά και το δολάριο της Αυστραλίας να διαμορφώνεται πάνω από το 1,07 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, επίπεδα στα οποία είχε να αναρριχηθεί από τις αρχές της δεκαετίας της 1980 όταν άρχισε η ελεύθερη διαπραγμάτευσή του.

Το δολάριο υπέφερε τα μέγιστα έναντι των νομισμάτων που συνδέονταi με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, όπως τα δολάριο της Αυστραλίας και του Καναδά, καθώς επίσης και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, όπως το δολάριο της Σιγκαπούρης, καθώς οι αρχές στην Ασία επιτρέπουν την περαιτέρω ισχυροποίηση των νομισμάτων για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών, αλλά υστέρησε της περαιτέρω ανόδου εξ αιτίας των ανησυχιών για την κρίση στην Ευρωζώνη μετά τα δημοσιεύματα, ότι, η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της τους επόμενους μήνες.

Η επιτυχής δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας, την προηγούμενη ημέρα, βοήθησε στον περιορισμό των ανησυχιών, ότι, τα προβλήματα που συνδέονται με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν θα επεκταθούν και στην Ισπανία, η οποία φαίνεται να η επόμενη πιο ευπαθής χώρα της Ευρωζώνης.

Ο Dollar Index υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στα 74,182 και άγγιξε τα 74,116, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008, λίγο πριν κινηθεί ανοδικά κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman Brothers, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλείς επενδύσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,3% για να διαμορφωθεί στο 1,4560 ανά δολάριο ΗΠΑ μετά την ανατίμησή του στο 1,4575 δολ. και στα υψηλότερα επίπεδα 15 μηνών.

Σύμφωνα με τα γραφικά, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα φαίνεται ότι θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Η άνοδός του πάνω από το 1,4583 δολ., επίπεδα που άγγιξε τον Ιανουάριο του 2010, θα ανοίξει τον δρόμο για την ανατίμησή του στο 1,5145 δολ., επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε το 2009.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωνε άνοδο 0,3% στο 1,0728 δολ. ΗΠΑ μετά την ισχυροποίησή του στο 1,0740 δολ.

Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε 0,2% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 82,30 γιέν. Το γιέν υποτιμήθηκε γενικότερα έναντι του δολαρίου καθώς η Bank of Japan διοχέτευσε ρευστό στο τραπεζικό σύστημα και επέκτεινε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία τον περασμένο μήνα.

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να μειωθούν πριν από τις εορτές του Πάσχα σε πολλά μέρη του κόσμου. Κλειστές θα είναι οι αγορές αύριο, Παρασκευή, και την Δευτέρα στο Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι αγορές στην Αυστραλία θα μείνουν κλειστές έως την επόμενη Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα