Κοντά στα 124 δολ. το μπρεντ

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 07:11

Ανοδο 2% σημείωσε το μπρεντ πλησιάζοντας την Τετάρτη τα 124 δολ. το βαρέλι, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες και το δολάριο υποχώρησε σημαντικά, τροφοδοτώντας την όρεξη των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στο πλαίσιο των αγορών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που σηματοδότησε η υποχώρηση του δολαρίου, με τον χρυσό να αναρριχάται σε επίπεδα ρεκόρ υπερβαίνοντας τα 1.500 δολ. η ουγγιά.

Επίσης το πετρέλαιο ευνοήθηκε από την άνοδο των αμερικανικών μετοχών, καθώς ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών μετά τα σημαντικά εταιρικά κέρδη.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 2,52 δολ. φθάνοντας στα 123,85 δολ. το βαρέλι, μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα και στα 124,23 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών υπερβαίνοντας τα 127 δολ. το βαρέλι στις 11 Απριλίου, ωστόσο οι ανησυχίες για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που βλάπτουν την παγκόσμια ζήτηση του καυσίμου, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωσή τους.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο 3,17 δολ. το βαρέλι κλείνοντας στα 111,45 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Απριλίου, όταν έκλεισε στα υψηλά επίπεδα των 112,79 δολ. το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού μειώθηκαν 2,32 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Αυτή ήταν η πρώτη μείωσή τους από την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η σημαντική μείωση των εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ και η μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας των διϋλιστηρίων, που ολοκλήρωσαν τη συντήρηση της Ανοιξης, βοήθησαν επίσης στη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στη χώρα και στη μείωση, για δεύτερη φορά, των διϋλισμένων προμηθειών της.

Η τελευταία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης σημειώθηκε στο πλαίσιο της αυξημένης ζήτησης του καυσίμου λόγω των διακοπών του Πάσχα και πριν από την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών στις ΗΠΑ, που ξεκινά στα τέλη Μαΐου με τον εορτασμό της Memorial Day.

Πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών έδειξαν, ότι, η αύξηση των τιμών άντλησης δεν επηρέασε ακόμη τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο.

Τον Φεβρουάριο, στο οδικό δίκτυο των ΗΠΑ, η κίνηση αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη διάνυση μιλίων να αυξάνεται για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα.

Ο επικεφαλής της International Energy Agency (ΙΕΑ), Νομπούο Τανάκα, στο τελευταίο του σχόλιο προειδοποίησε, ότι, οι τιμές πετρελαίου ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση στις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να αυξήσει την παραγωγή του τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για να περιορίσει την περαιτέρω άνοδο των τιμών, είπε ο Τανάκα, προσθέτοντας, ότι, εάν οι τιμές του αργού διατηρηθούν στα 100 δολ. το βαρέλι ή υψηλότερα για το υπόλοιπο του 2011, η αγορά θα δει στην αγορά τον όλεθρο του 2008.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚ εκτιμά, ότι, οι τιμές του πετρελαίου μεταξύ 80 και 90 δολ. το βαρέλι είναι ικανοποιητικές και δεν έχει σχέδια να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, επειδή η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ, Ουΐλσον Πάστορ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα