Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002 07:02
UPD:07:57

Υψηλότερα από τις 10.000 μονάδες έφθασε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της Toyota Motor Corp., καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία ότι τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ - τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας - θα δείξουν αύξηση.

«Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει φθάσει στο όριο από το οποίο θα αρχίσει η ανάκαμψη και οι επενδυτές αντιδρούν με το να αγοράζουν ιαπωνικές μετοχές, καθώς βελιτώνονται οι προοπτικές», λέει ο Yew Wee, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 800 εκατ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες προχώρησε σε αγορές μετοχών της Toyota, της Honda Motor Co. και της Shin-Etsu Chemical Co.

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 10.068,20 μονάδες στις 11 το πρωϊ τοπική ώρα και ο Topix, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 977,88 μονάδες. Η μετοχή της Nissan Motor Co. σημείωνε σημαντική άνοδο μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα, ότι τα λειτουργικά έσοδα της υπ' αριθμόν τρία μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 48%, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης.

Στις άλλες περιφερειακές αγορές, ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας έχανε ποσοστό 0,6% και στη Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρούσε κατά 0,3%. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ οδηγούσαν την πτώση και στις δύο αγορές, μετά τις προβλέψεις των αναλυτών στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα της Intel Corp. της μεγαλύτερης κατασκευάστριας chip στον κόσμο.

Η μετοχή της Samsung Electronics Co., αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών απωλειών του Kospi και η μετοχή της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., οδήγησε την πτώση στη Σιγκαπούρη.

Στην Ταϊβάν, ο TWSE έχανε ποσοστό 1%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της United Microelectronics Corp.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,6%. Πτωτικά κινείτο ο δείκτης στη Μαλαισία, ενώ μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζε ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα