Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση με haircut

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 09:49

O γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ.

Καταστροφική τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages -Anzeiger της Ζυρίχης.

Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά σήμερα διαπιστώνει μια κόπωση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα περίμενε, οπότε χρειάζεται πιο συχνή παρέμβαση του πρωθυπουργού. Για τον κ. Στουρνάρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η αμφίσημη στάση της Γερμανίας που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ.

Προτείνει πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης, και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε. αξίας 17 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα