Die Welt: «Έλλειψη ειλικρίνειας» της ΕΕ για την Ελλάδα

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 18:21

«Το ελληνικό έλλειμμα υψηλότερο από όσο υπολογιζόταν», «Χειρότερα τα πράγματα στην Ελλάδα», είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος την προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

«Ανευθυνότητα», τιτλοφορείται το σχόλιο του Γκέραλντ Μπραουνμπέργκερ στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν μέλη της ΕΚΤ παρουσιάζοντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «σαν σενάριο τρόμου».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΚΤ να αντιτάσσεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον που ως κάτοχος μεγάλων αποθεμάτων ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί πια να έχει τη φήμη του ανεξάρτητου παρατηρητή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Αλλά το να προσπαθεί να προκαλέσει πανικό για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή ανεύθυνο», σημειώνει ο σχολιαστής.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, αλλά πρόβλημα φερεγγυότητας και σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης. Ουδείς υποστηρίζει βέβαια ότι μια τέτοια διαδικασία δεν έχει ρίσκα. Οι αναδιαρθρώσεις δεν είναι εξάλλου κάποια ‘μυστική επιστήμη’. Όμως καθήκον ενός θεσμού, όπως η ΕΚΤ, είναι να συμβάλλει με την πολιτική της και την επικοινωνιακή της πολιτική στην σταθερότητα των αγορών. Η κινδυνολογία δεν της ταιριάζει».

Ως «έλλειψη ειλικρίνειας» της ΕΕ έναντι των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά ο σχολιαστής της Die Welt τη στάση της κοινότητας στο ελληνικό αδιέξοδο και υποστηρίζει ότι «οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ».

Όπως αναφέρει, «η χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να το μειώσει δραστικά, όχι ασφαλώς χωρίς ρίσκα. Πάλι θα κινδύνευαν τράπεζες, πάλι θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να συμβάλουν στην σταθεροποίησή τους. Η Ελλάδα θα είχε όμως τότε τη δυνατότητα με μια συνετή πολιτική να κάνει μια καινούργια αρχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εναλλακτική λύση στην αναδιάρθρωση δεν είναι επίσης χωρίς ρίσκα. Η Ελλάδα θα ήταν μόνιμα στον ‘ορό’ της ΕΕ. Αυτό υποθέτουμε όμως ότι δεν θα το ανεχθούν οι φορολογούμενοι των ισχυρά οικονομικών χωρών. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ απειλείται με απώλεια αποδοχής τέτοιας εμβέλειας που μπροστά της ωχριούν οι όποιες συνέπειες μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στη Φινλανδία πρέπει να λειτουργήσει για τους Ευρωπαίους πολιτικούς σαν κώδωνας κινδύνου».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα