Δ. Κουσελάς: Στόχος 1,6 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

«Στο στόχαστρο αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν»
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 12:01

Στόχος για το 2011 είναι επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Βήμα FM ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά γίνονται έλεγχοι όχι γενικά και αόριστα, αλλά με ανάλυση κινδύνου.

Για πρώτη φορά, επεσήμανε ο κ. Κουσελάς, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει ποσοτικοποιημένους και μετρήσιμους στόχους και ταυτόχρονα εξειδίκευση ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου φορέα, ενώ με μία σειρά από καινοτομίες μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, ο εντοπισμός τους θα γίνεται με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων. «Με την αλλαγή της φιλοσοφίας των φορολογικών ελέγχων έχουμε ελέγχους όχι γενικά και αόριστα, αλλά ελέγχους με ανάλυση κινδύνου. Ελέγχουμε, δηλαδή, και εστιάζουμε σ’ αυτούς που πραγματικά πρέπει να ελέγξουμε και το δείγμα αυτό βγαίνει με επιστημονικά κριτήρια από το Elenxis», εξήγησε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Έχουμε τη συνυπευθυνότητα του λογιστή και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, που επιχειρείται για πρώτη φορά. Ακόμη, την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών και εδώ έχουμε ένα στοιχείο: μόνον από τις πρόσφατες δηλώσεις του ΦΠΑ είχαμε 950 ηλεκτρονικές δηλώσεις. Τελείωσε προχθές η υποβολή αυτών των δηλώσεων και μας δίνεται άμεσα η δυνατότητα να κάνουμε διασταυρώσεις. Έχουμε το σύστημα των τεκμηρίων και το σύστημα των αποδείξεων».

Ερωτηθείς για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο Taxisnet, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι το σύστημα δουλεύει μια χαρά και απλώς έχει δεχθεί έναν όγκο δηλώσεων που δεν έχει προηγούμενο. Η διαδικασία προχωρά κανονικά, διαβεβαίωσε.

Όσον αφορά τις αποδείξεις για το κτίσιμο του αφορολόγητου, ο κ. Κουσελάς επανέλαβε πως για όσες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις θα κρατηθούν στο σπίτι, γιατί θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου. «Έχουμε δύο κατηγορίες«, διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών: «Αυτούς που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις και θα κρατήσουν τις αποδείξεις στο σπίτι, διότι μπορεί να τους ζητηθεί και να γίνει έλεγχος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε αυτούς που θα υποβάλλουν (δήλωση) στην Εφορία και υποβάλλουν έναν φάκελο κλειστό, πάνω στον οποίο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου και το ΑΦΜ του, να γράφεται το σύνολο των αποδείξεων και το σύνολο του ποσού». Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι σε περίπτωση επιστροφών πάνω από 1.500 ευρώ υπάρχει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. «Δηλαδή, δεν θα πρέπει να μπουν κάποιοι στον πειρασμό να υποβάλλουν πλασματικά στοιχεία, γιατί θα ελεγχθούν. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ».

Όσο για το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Κουσελάς ξεκαθάρισε πως δεν είναι στους στόχους του οικονομικού επιτελείου η παραπέρα αύξηση των φορολογικών συντελεστών. «Δεν θα πάμε σε αυξήσεις», διαβεβαίωσε, καθώς όπως εξήγησε ο ο μεγάλος στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Δεν έχουμε σαν στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από ένα σημείο και πέρα, όχι μόνο δεν αποδίδει καρπούς, αλλά μπορεί να αποφέρει και τελείως αρνητικά αποτελέσματα. Να οδηγήσει, δηλαδή, και σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, αλλά και σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα