Merit: Κερδίζει πόντους το σενάριο φιλικής αναδιάρθρωσης

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 15:26

Το σενάριο της φιλικής αναδιάρθρωσης χωρίς haircut κερδίζει πόντους για διάφορους λόγους, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σχόλιό της για την ελληνική αγορά, σημειώνοντας ότι οι χρηματαγορές προεξοφλούν ήδη μια αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από αναμονή των επενδυτών, άνοδο των spreads, μεταβλητότητα και αρκετά χαμηλούς τζίρους, οι οποίοι δεν οφείλονταν αποκλειστικά στο εορταστικό κλίμα λόγω του Πάσχα.

Η καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε επίσης πτωτικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος που ανακοινώθηκε την Τρίτη να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Το έλλειμμα για το 2010 αναπροσαρμόστηκε τελικά στο 10,5% του ΑΕΠ και το χρέος στο 142,8% του ΑΕΠ.

Όπως παρατηρεί η Merit, αν και το νούμερο ήταν αναμενόμενο και δεν προκάλεσε πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά, η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες πίεσης στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων για το έλλειμμα και των έντονων συζητήσεων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων εντάθηκαν και πάλι, με αυτά των 10ετών να ξεπερνούν και τις 1300 μονάδες. Αποδεικνύεται έτσι ότι όσο υπάρχουν αποκλίσεις στους στόχους που έχουν τεθεί σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας τόσο δεν μπορεί να τεθεί κάποιο φρένο στην πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει η Merit.

Με βάση τα παραπάνω, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποιος καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει ώθηση για μια ανοδική κίνηση στους ελληνικούς δείκτες.

Δεν αποκλείεται να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι να έχουμε κάποιες εξελίξεις αλλά η τάση παραμένει πτωτική και τυχόν ανοδικές αντιδράσεις παραμένουν τεχνικής φύσεως. Μια σοβαρή ανοδική αντίδραση θα είχαμε αν ο Γενικός Δείκτης διασπούσε τουλάχιστον τις 1450 μονάδες με αυξημένο όγκο κάτι που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες αυτή τη στιγμή, με το Δείκτη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλά 13,5 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα