Bild: Στηρίζει την υποψηφιότητα Ντράγκι η Μέρκελ

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 09:34
UPD:13:05
EPA/MARKUS SCHREIBER

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα στηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Bild.

Επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μέρκελ έχει σταματήσει την αναζήτηση ενός πιθανού Γερμανού υποψηφίου, μετά την απόσυρση του Αξελ Βέμπερ από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

Η Bild αναφέρει χαρακτηριστικά πως, μετά τη στήριξη του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, το Βερολίνο αποφάσισε να στηρίξει τον «πιο Γερμανό από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους», δηλαδή τον Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ θα ληφθεί τον Ιούνιο.

«Η θητεία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο», ανέφερε. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εκφράσει τη στήριξή της σε μια πιθανή υποψηφιότητα την κατάλληλα στιγμή.»

Υπέρ της υποψηφιότητας Ντράγκι και ο Γιούνκερ

Στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Ντράγκι προστέθηκε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Νικολά Σαρκοζί, για να διαδεχθεί ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας τον αποχωρούντα Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση στην υποψηφιότητα του Ιταλού, από τη στιγμή μάλιστα που ως αντίπαλο δέος φερόταν το όνομα του συμπατριώτη του Γιούνκερ, Ιβ Μερς.

«Δεν μπορώ να βρω κάποιο αξιοσημείωτο λόγο για να διαφωνήσω με την επιλογή του προέδρου Σαρκοζί», είπε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα