Πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά ιχθυοτροφών την τελευταία τριετία

Μελέτη ICAP
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 10:01

Πτωτική τάση παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ιχθυοτροφών την τελευταία τριετία, έπειτα από μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη σχετική κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η εγχώρια κατανάλωση ιχθυοτροφών (εμπορεύσιμες ποσότητες) παρουσίασε εν γένει ανοδική πορεία την περίοδο 1998-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,1%. Τη διετία 2008-2009, ωστόσο, καταγράφεται πτωτική τάση, η οποία, σε μικρότερο ποσοστό, εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2010.

Αντίστοιχα, το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής ιχθυοτροφών παρουσίασε ιδιαίτερη δυναμική την περίοδο 2005-2007 (με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23,7%), οφειλόμενη κυρίως στην είσοδο νέων εταιρειών στον παραγωγικό τομέα και στην αυξημένη ζήτηση από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας σε πρώτες ύλες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Την τελευταία τριετία (2008-2010), ωστόσο, επήλθε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής ιχθυοτροφών. Οπως επισημαίνει η μελέτη, τα τελευταία χρόνια στον κλάδο έλαβαν χώρα «στρατηγικές» κινήσεις που οδήγησαν εν μέρει στην αναδιάρθρωση της εξεταζόμενης αγοράς (π.χ. απορροφήσεις εταιρειών, εξαγορές εργοστασίων κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας συμμετέχουν σε εταιρείες παραγωγής ιχθυοτροφών με σκοπό τη συμπαραγωγή, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των παραγόμενων προϊόντων τους δεδομένου ότι οι ιχθυοτροφές συμμετέχουν με 50% περίπου στο κόστος παραγωγής των ψαριών.

Στην παρούσα φάση, οι «αμιγώς» εισαγωγικές επιχειρήσεις είναι ελάχιστες αριθμητικά. Παράλληλα δε παρατηρείται ραγδαία μείωση των εισαγομένων ποσοτήτων τους την τελευταία κυρίως διετία. Η εξαγωγική δραστηριότητα διαμορφώνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καλύπτοντας μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα