Αστάθεια με χαμηλές συναλλαγές

Ενώ η αγορά αναζητά κατευθύνσεις
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:32

ΑΣΤΑΘΕΙΑ επικράτησε χθες στη Wall Street, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και την αγορά να αναζητά κατευθύνσεις. Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο προσέφεραν «ανάσα» στην αμερικανική αγορά, ωστόσο τελικά επικράτησαν οι ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου μπορεί να πλήξει τη ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η Bear Stearns υποβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για την κατασκευάστρια τσιπ Fairchild Semiconductor International, ενώ η Salomon Smith Barney την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Applied Micro Circuits, επηρεάζοντας τις μετοχές του συγκεκριμένου τομέα. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 46,05 μονάδες, ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 8.919,01 μονάδες. Με άνοδο 11,12 μονάδων, ποσοστό 0,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.391,74 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης και η εκδήλωση νέου κύματος βραχυπρόθεσμων πωλήσεων με επίκεντρο τη μετοχή της Ericsson μετέστρεψαν την αρχική ανοδική πορεία των αγορών.

Η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να επιτρέψει τη συνένωση των εγκαταστάσεων σταθμών, κεραιών και μερών δικτύου ανάμεσα στις T-Mobile και mm02 στη Βρετανία και στη Γερμανία πρόσθεσε νέα βάρη στους κατασκευαστές κινητής τηλεφωνίας. Χρηματιστές, ωστόσο, τόνισαν πως οι διακυμάνσεις των μετοχικών τιμών διογκώθηκαν περισσότερο λόγω του εξαιρετικά χαμηλού όγκου συναλλαγών, με τη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου να παραμένει κλειστή λόγω της δημόσιας αργίας.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τις ανακοινώσεις σημαντικών οικονομικών στατιστικών σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,9% και 1,9% αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,3% την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται περίπου 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας στα οποία είχε βρεθεί στις 24 Ιουλίου.

Νωρίτερα, στην Ασία το χρηματιστήριο του Τόκιο κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 30 Ιουλίου και ήταν η μοναδική αγορά της ηπείρου που κινήθηκε ανοδικά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα