Όσοι υποστηρίζουν την οδό της αναδιάρθρωσης χρέους δεν έχουν επίγνωση των καταστροφικών επιπτώσεων που αυτή συνεπάγεται, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί οικονομικών θεμάτων, Όλι Ρεν, σχετικά με το δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.
Για άλλη μία φορά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν περιλαμβάνεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όσον αφορά στην Ισπανία, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι τύχη της Ισπανίας δεν συνδέεται με αυτή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Την ίδια άποψη σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποστήριξε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτόρ Κονστάνσιο, ο οποίος δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν έχει πέσει στο τραπέζι». «Στην Ελλάδα εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο και ακολουθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος αξιωματούχος.
Υπερ της επιμήκυνσης του χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης και όχι της αναδιάρθρωσής του τάχθηκε ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ.
Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σε συνέδριο, για το πως θα μπορούσε η Ελλάδα να επαναφέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, δήλωσε: «Η αναδιάρθρωση σημαίνει στην ουσία "στείλτε μου τον λογαριασμό". Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι δύσκολο να πληρώνεις το λογαριασμό. Καμιά φορά κρατάει περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Καμιά φορά οδηγείσαι σε αναδιάρθρωση -αλλά όχι με τον τρόπο που εισηγούνται μερικοί- αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια του χρέους».
Γ. Παπακωνσταντίνου: Περαιτέρω επιμήκυνση της αποπληρωμής η καλύτερη λύση
Σε νέα διάψευση των περί αναδιάρθρωσης προχώρησε εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι καλύτερη λύση θα ήταν η περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρω.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσής του.
«Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στην χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».
«Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των 110 δις ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο», εξήγσε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις άλλες λήξεις χρέους».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο φέτος και ότι ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι θετικός το 2012. Επεσήμανε παρόλα αυτά πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη χώρα να βγει από την κρίση.
«Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ -πολύ μακριά για να δούμε από πού ξεκινήσαμε, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι γλιτώσαμε παρά λίγο την χρεοκοπία- και πολύ μακριά από την έξοδο για να μπορούμε να δούμε φως», είπε χαρακτηριστικά.