Ρέγκλινγκ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Πορτογαλία ως τις 16/5

Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 13:47
UPD:13:53

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως τις 16 Μαΐου, ώστε το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να έχει αρκετό χρόνο για να αντλήσει τα κεφάλαια που θα επιτρέψουν στη συνέχεια στη Λισαβόνα να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν τον επόμενο μήνα.

O επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θα πρέπει να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα έως τις 16 Μαΐου όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών. Η Πορτογαλία θα πρέπει να καταβάλει ένα μεγάλο ποσό στους πιστωτές της στις 15 Ιουνίου -- για αυτό τον λόγο η χώρα χρειάζεται βοήθεια», τόνισε. «Xρειαζόμαστε δύο εβδομάδες περίπου για να ενεργοποιηθούν αρκετά κεφάλαια στις αγορές. Για αυτό τον λόγο ελπίζω να έχουμε μια απόφαση στις 16 Μαΐου».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε να αμφιβάλει σχετικά με το εάν η Λισαβόνα θα καταφέρει να προλάβει την προθεσμία αυτή πριν από τις εκλογές. «Υπάρχει σίγουρα λόγος να είμαστε νευρικοί. Ακόμη και μια κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει σε ένα τόσο δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», εξηγεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα