Υποχωρούν τα CDS των πορτογαλικών ομολόγων

Γ. Πεταλωτής: Η συμφωνία θα καθησυχάσει τις αγορές
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 12:13
UPD:12:53

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 78 δισ. ευρώ.

Πτώση σημειώνει σήμερα το κόστος ασφάλισης πορτογαλικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών, μετά τη συμφωνία της Λισαβόνας με ΕΕ και ΔΝΤ για τη λήψη πακέτου βοηθείας ύψους 78 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, τα CDS των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 25 μονάδες βάσης στις 620 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ κοστίζει 620.000 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, το ποσό της οικονομικής βοήθειας που ζήτησε η Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 78 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας, η Λισαβόνα πέτυχε να υπάρξει μια πιο «ελαστική» βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 3% το 2013.

Μέχρι τώρα η Πορτογαλία δεσμευόταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. Το 2010 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 9,1%, πολύ πάνω από το στόχο του 7,3% που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Τη συμφωνία της Πορτογαλίας με ΕΕ/ΔΝΤ χαιρέτισε η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας πως θα μετριάσει τις ανησυχίες των αγορών. «Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στη μείωση της αβεβαιότητας στις αγορές, κάτι το οποίο χρειάζεται ολόκληρη η Ευρώπη», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτή σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters.

«Θα πρέπει επίσης να τονίσω τη σημασία μίας τέτοιας συμφωνίας που επετεύχθη από μία ενδιάμεση κυβέρνηση με ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα. Είναι μία δοκιμή για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να συνεργαστεί σε περιόδους κρίσης», σημειώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα