Πρώτη για την Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών

Δεν θα υπάρξουν αδικίες, διαβεβαιώνει ο Γ. Κουτρουμάνης
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 15:33
UPD:19:01

Την πρώτη της συνεδρίαση έχει σήμερα η Επιτροπή Κρίσεως για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Την πρώτη της συνεδρίαση είχε η Επιτροπή Κρίσεως για την αναμόρφωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Όπως ανέφερε κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στόχος της επιτροπής θα πρέπει να είναι η σωστή αξιολόγηση των επαγγελμάτων με κοινωνικοασφαλιστική λογική και με βάση τις συνθήκες εργασίας σε κάθε κλάδο εργαζομένων.

Γ. Κουτρουμάνης: Υπάρχουν υπάλληλοι γραφείου στο καθεστώς των ΒΑΕ

Γ. Κουτρουμάνης: Υπάρχουν υπάλληλοι γραφείου στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η ισχύουσα σήμερα λίστα έχει διαμορφωθεί πριν 25-30 χρόνια, ενώ όπως είπε, είναι προφανές ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα.

«Υπάρχουν επαγγέλματα για τα οποία έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι με βάση τους οποίους χαρακτηρίστηκαν αυτές οι κατηγορίες ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες εργαζομένων που εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που επιβαρύνεται η υγεία των εργαζομένων, χωρίς να περιλαμβάνονται στην ισχύουσα σήμερα λίστα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπερβούμε, όπως είπε, «συντεχνιακές αντιλήψεις και πρακτικές που σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα» και δοθεί ταυτόχρονα μια λύση επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά δίκαιη.

Επισήμανε τέλος ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιτροπής θα κληθούν όλοι οι φορείς που έχουν απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα ώστε καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών προκειμένου «να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου του 2011, θα έχει παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/7/2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα