Για χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών θα χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που καταργήθηκε.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον κ. Λυκουρέντζο ότι το τελευταίο Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των συναρμόδιων υπουργείων και των Περιφερειών, ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις για νέα έργα στις πληγείσες περιοχές. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που διέθεσε το τελευταίο Δ.Σ. από το διορισμό του μέχρι 31.12.2010 ανέρχεται σε 20.668.151 ευρώ.
Την 1η.1.2011 με το Ν. 3895/10 το Ταμείο καταργήθηκε και σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου έχει αρχίσει η διαδικασία για την εκκαθάρισή του, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι «το ταμειακό υπόλοιπο που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση του Ταμείου θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των έργων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, οι αδιάθετοι πόροι του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα χρησιμοποιηθούν για χρηματοδότηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, με την επιφύλαξη για τους πόρους που αναφέρονται σε δωρεές ειδικού σκοπού, δηλώνει επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών.
Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνει το βουλευτή ότι η χρηματοδότηση συνολικού ύψους 97.290.169 ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές κατανέμεται ως εξής:
Δωρεάν κρατική αρωγή για αποκατάσταση πυρόπληκτων κτηρίων - κατοικιών (μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) ύψους 71.275.000 ευρώ
Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, οδοποιία, ύδρευση κ.λπ., χρηματοδοτούμενα μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ύψους 5.510.967 ευρώ για τη Δυτική Ελλάδα, 7.461.000 για την Πελοπόννησο, 398.214 ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα
Έργα χρηματοδοτούμενα απευθείας από το Ειδικό Ταμείο ύψους 12.644.988 ευρώ.