Διευκρινίσεις ΔΝΤ για τις συνομιλίες Στρος Καν - Γ. Παπανδρέου

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 20:58
UPD:22:10

«Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, μετά το απόσπασμα συνέντευξης του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν, σε γαλλικό κανάλι, στο οποίο εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι συζητούσε επί μήνες με τον Ελληνα πρωθυπουργό την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη: «Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή».

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».

Στο επίμαχο απόσπασμα (που προβλήθηκε την Τρίτη στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου) το οποίο δεν μεταδόθηκε στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του γαλλικού «canal +», ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να δηλώνει ότι «δουλέψαμε επί μήνες πριν (την προσφυγή) με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια». Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό».

Η δημοσιοποίηση του αποσπάσματος αυτού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, η οποία πάντως υποβάθμισε τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γ. Πεταλωτής: Διαστρέβλωση της αλήθειας

«Συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον τρόπο που η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ανακάλυψη μιας δήθεν μεγάλης είδησης», επισημαίνοντας ότι ότι όλα έγιναν δημόσια και στο φως. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 11/12/2009 και στις 11/2/2010, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι «έχω επαφές με τον Στρος Καν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην χώρα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΔΝΤ», καθώς και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 13/1/2010, η οποία αναφερόταν στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στην Αθήνα για την παροχή και συνδρομή τεχνικής βοήθειας, σε θέματα φορολογίας και εφαρμογής του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός «όφειλε λόγω εθνικού καθήκοντος να διερευνήσει όλες τις πιθανές λύσεις ώστε να μπορέσει η χώρα να δανειστεί» και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται, όπως είπε, «να ανακαλύπτουμε σήμερα ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ».

Συνεχίζοντας καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, χρεώνοντάς της κριτική «υποκρισίας» για «υπόγειες διαδρομές της κυβέρνησης». «Θα μας πουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στο μηχανισμό» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο το έφερε η ΝΔ» και την κατηγόρησε ότι με "γκεμπελικό τρόπο απέκρυπτε τι γινόταν στη χώρα».

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM o υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Στρος Καν «δεν είναι παρθένα», αλλά ως έμπειρος, όπως είπε πολιτικός, επιχειρεί να βγάλει το πρόβλημα της Ελλάδας από πάνω του επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ και του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, εξαπέλυσε και ο τομέας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ μέσω του φυλλαδίου «Βασικός Σχολιασμός Θεμάτων Επικαιρότητας», το οποίο εκδίδει σε καθημερινή βάση. Το Τομέας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πεταλωτή και παράλλληλα απευθύνει μήνυμα προς «Συγγρού και τους Λαζόπουλούς της» στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων: «Εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον και σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εσείς τι κάνατε»; Και συνεχίζει: «Τον πατριωτισμό του Κινήματός μας, δεν θα τον αμφισβητήσει κανείς, πόσο μάλλον αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μετά λιποτάκτησαν και αυτοί που έγλυφαν τους "καταλληλότερους" επί 6 χρόνια, ενώ κατέστρεφαν τη χώρα».

ΝΔ: Πολιτικός κόλαφος για τον Πρωθυπουργό

Είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό κόλαφο» για την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού τις εν λόγω δηλώσεις, αφού, όπως είπε, αποκαλύπτουν ότι, μαζί με τον κ. Παπανδρέου, δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γ. Μιχελάκης: Πολιτικός κόλαφος για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου

Γ. Μιχελάκης: Πολιτικός κόλαφος για την αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου.

Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «χωρίς υπεκφυγές».

«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει», κατέληξε.

O κ. Μιχελάκης επανήλθε μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ: «Ο κ. Πεταλωτής στην αγωνία του να διαψεύσει τα όσα έβλεπαν και άκουγαν όλοι οι Έλληνες από τον κ. Στρος Καν, επανέλαβε σήμερα πως ο κ. Παπανδρέου απλώς έψαχνε λεφτά για να σώσει τη χώρα. Από την πλευρά του ο κ. Στρος Καν για να καλύψει τον κ. Παπανδρέου μας είπε σήμερα ότι συζητούσαν υπόγεια μόνο για την “παροχή τεχνογνωσίας”. Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου η αλήθεια είναι μία και την ξέρει πλέον όλος ο Ελληνικός λαός. Την είπε στην κάμερα ο κ. Στρος Καν: Η χώρα μπήκε μέσα σε 15 μέρες στο ΔΝΤ, μετά από πολύμηνες υπόγειες διαβουλεύσεις του κ. Παπανδρέου κρυφά από τους Έλληνες επειδή αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο αυτό. Και ξανά θέτουμε το ερώτημα στον κ. Παπανδρέου: Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την απόφαση αυτή;».

KKE: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλεγαν και λένε ψέματα

«Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπενθυμίζοντας ότι πριν τις εκλογές το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει το λαό «για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του, είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ένας, είτε ο άλλος».

ΛΑΟΣ: Πολιτική δολιότητα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

«Η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Οι μάσκες έπεσαν

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στη αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μια φορά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό ζητώντας του την έγκριση για τα νέα μέτρα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ.

Δημοκρατική Συμμαχία: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και απουσία πολιτικού θάρρους, που όπως είπε, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν και σήμερα το πολιτικό σύστημα οδήγώντας τους Έλληνες στη φτώχεια και την ανεργία, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γ. Οικονόμου.

«Μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις ‘υπόγειες’ συνεννοήσεις με τον κ. Στρος Καν. Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το «λεφτά υπάρχουν», αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια», σχολίασε με αφορμή τις δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν.

Κριτική από τη Δημοκρατική Αριστερά

«Για τη ΔΗΜΑΡ το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκείνες τις ώρες που ο Πρωθυπουργός και ο Υπ. Οικονομικών μιλούσαν για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι, ενώ προωθούσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ, οι ξένοι δανειστές μας κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν να ξεφορτώσουν από πάνω τους ελληνικά ομόλογα», σημείωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δ. Χατζησωκράτης.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι από τον Οκτώβριο 2009 ως την 1η Μαΐου 2010 οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία «φορτώθηκαν» 70 δισ. από ξένες τράπεζες και άλλα θεσμικά ή επιθετικά funds.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα