Απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ για τα χρέη των δήμων

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 10:46
UPD:10:59

Τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών με αφορμή τη δημοσίευση του προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας στον υπουργό Εσωτερικών με αφορμή τη δημοσίευση του προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1966343 .

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κακλαμάνης, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δισ. ευρώ, την ώρα που όπως επισημαίνει, τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, ανέρχονται σε 1,711 δισ. ευρώ. «Το ποσό αυτό αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τονίζοντας ότι σε περίπτωση που υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι, τα παρακρατηθέντα από τους ΟΤΑ υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό τους.

«Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει. «Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ», ισχυρίζεται ο κ. Κακλαμάνης επικαλούμενος πάντα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών.

Είναι φανερό, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τ.Α.

Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ακόμη ότι από τους 325 δήμους μόνο 24 θεωρήθηκαν ως «κόκκινοι», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μετά τη μελέτη των ορκωτών ελεγκτών στα οικονομικά τους, θα αποδειχθεί ότι πολλοί δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα.

Όλοι οι δήμοι, που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου, δεν είναι προβληματικοί, καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης και τέλος σημειώνει πως στους σχετικούς πίνακες έχουν ενταχθεί δήμοι με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους τους με ίδιους πόρους, δήμοι που το χρέος τους ανήκει σε επενδυτικά προγράμματα που εξυπηρετούνται κλπ. Για το λόγο αυτό -εκτιμά- το ποιος δήμος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιους όρους, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα βαθιάς και ενδελεχούς μελέτης σε κάθε δήμο ξεχωριστά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα