Σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β» και «C», από «ΒΒ-» και «Β» αντίστοιχα, προχώρησε σήμερα η Standard & Poor's.
Και οι δύο αξιολογήσεις παραμένουν σε καθεστώς CreditWatch με αρνητικές προοπτικές.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι ενισχύεται μεταξύ των κυριότερων κρατικών δανειστών της Ελλάδας στην ευρωζώνη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των διμερών δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ», σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, ο οίκος Moody΄s έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Όπως ανακοίνωσε η Moody΄s, η απόφασή της βασίζεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, κυρίως τη σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010. Δεύτερον, την αυξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο δυνητικών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τρίτον, τις ανησυχίες για την πιθανότητα και τις συνέπειες μίας καθυστερημένης και ασθενέστερης οικονομικής ανάκαμψης.
Ο οίκος αναφέρει ότι είναι δυνατή μία υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες, εφόσον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το χρέος της Ελλάδας να μην είναι βιώσιμο, καθώς στην περίπτωση αυτή θα αυξανόταν σημαντικά ο κίνδυνος αναδιάρθρωσηής του.
Την ίδια ώρα, η Fitch εξακολουθεί να αξιολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στο BB+ και δεν έχει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας το οποίο ανέφερε πως ο οίκος σχεδιάζει να υποβαθμίσει τη χώρα μας.
«Η αξιολόγηση για την Ελλάδα παραμένει στο BB+ με αρνητική προοπτική» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
«Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor's έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την υποβάθμιση.
«Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας», τονίζει το υπουργείο και σημειώνει πως «η εγκυρότητά τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά».
Λ. Κατσέλη: Συζητήσεις με τους εταίρους για τα 27 δισ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη για να χρηματοδοτηθεί με 27 δισ. ευρώ το 2012 καθώς η επιστροφή της στις αγορές για δανεισμό είναι υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολη.
«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να επιστρέψουμε στις αγορές το 2012. Αυτή τη στιγμή αυτό φαίνεται δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστκά.
Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, οι συνθήκες στις αγορές καθιστούν δύσκολο να αντλήσει η χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται και οι συζητήσεις με τους εταίρους της αποσκοπούν στην ανεύρεση εναλλακτικής λύσης.
«Με δεδομένο ότι αυτό είναι συστημικό πρόβλημα της ευρωζώνης, μια λύση θα επηρεάσει όλες τις χώρες μέλη», συμπλήρωσε.
ΔΗΜ.ΑΡ.: Να σταματήσει αυτή η σαρκοβόρα διάθεση
Βολές κατά των οίκων αξιολόγησης εκτόξευσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. «Οι ποικιλώνυμοι οίκοι αξιολόγησης επιτίθενται στην Ελλάδα και σε όλες τις οικονομίες σε κρίση. Πρέπει να σταματήσει αυτή η σαρκοβόρα διάθεσή τους για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων», τόνισε.
Πρόσθεσε πως «η Ε.Ε. οφείλει να ενθαρρύνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης και να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να δοθεί τέλος στα παιχνίδια αυτοεπιβεβαιούμενων προφητειών».