Απ. Ταμβακάκης: Ανοησίες τα περί επιστροφής στη δραχμή

«Ισχυρό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα»
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2011 22:31

«Ανοησίες» χαρακτήρισε τα περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας ενώπιον 500 μεγάλων πελατών της ΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Ταμβακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με «κούρεμα», σημειώνοντας ότι όλα αυτά δεν τα θέλουν ούτε η χώρα μας, ούτε η ευρωζώνη.

Ο Α. Ταμβακάκης για το «κούρεμα»

Ο Α. Ταμβακάκης για το «κούρεμα»

Επικαλούμενος μάλιστα τις σχετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ανέφερε ότι «η ευρωζώνη δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» οι αγορές θα κλείσουν το επόμενο δευτερόλεπτο, ενώ, όπως είπε, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα, πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και ποια θα είναι η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημείωσε ακόμη ότι ελεγχόμενη πτώχευση ή χρεοκοπία δεν υπάρχει και ότι οι συζητήσεις γύρω από το χρέος βλάπτουν τη χώρα σοβαρά, σε μια περίοδο που πρέπει ν΄ αφήσουμε τους ανθρώπους που χειρίζονται το θέμα να κάνουν ήρεμα τη δουλειά τους.

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ότι «σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και 18 μήνες μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, είναι ισχυρό τόσο από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και -παρά τα προβλήματα- από άποψη ρευστότητας».

Οι ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν την εμπιστοσύνη των καταθετών τους και ισχυρών οργανισμών, όπως η ΕΚΤ, η οποία τις έχει χρηματοδοτήσει με περίπου 100 δισ. ευρώ, τις στηρίζει και θα συνεχίσει να τις στηρίζει, «γιατί δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα