«L΄Echo»: Νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 16:16

«Νέο σχέδιο διάσωσης προβλέπεται για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου της γαλλόφωνης βελγικής οικονομικής εφημερίδας «L΄Echo», στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της το 2012.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ένα χρόνο μετά την έκκλησή της για διεθνή βοήθεια, η Ελλάδα δεν κατάφερε να πείσει τις αγορές για την πρόοδό της. «Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν δραστικά αλλά αυτή η πρόοδος ακυρώνεται από τη μείωση των εσόδων, λόγω ύφεσης και φοροδιαφυγής, φαινόμενα που διαιωνίζονται», επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνη λύση για τους ηγέτες της Ευρωζώνης, που θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την αναδιάρθρωση, είναι να βάλουν ξανά το χέρι στη τσέπη.

«Κατευθυνόμαστε πιθανώς προς ένα επιπρόσθετο σχέδιο βοήθειας που θα συμπεριλαμβάνει τις ανάγκες χρηματοδότησης του 2012», εκτιμά, στυο δημοσίευμα, ο Κριστό Ντισπάς, ειδικός των αγορών ομολόγων, στην τράπεζα Ντεγκρούφ.

Κατά τον ίδιο, «η Ελλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές με 30 δισ. ευρώ. Αυτή η λύση θα επέτρεπε μόνο να λυθούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας και να κερδηθεί χρόνος. Αλλά χρειάζεται μία πιο διαρθρωτική λύση».

Η «L΄Echo» σημειώνει ότι η Ελλάδα που βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή ύφεση και ένα θεαματικό χρέος, βιώνει μείζον πρόβλημα φερεγγυότητας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή και η ΕΚΤ, εκφράζουν φόβους για την ενδεχόμενη καταστροφική επίδραση της στάσης πληρωμών της Ελλάδας για το χρηματοοικονομικό ευρωπαϊκό σύστημα. Θέμα στο οποίο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι γνώμες διίστανται καθώς «ορισμένα γερμανικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι η αναδιάρθρωση χρησιμοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης, για να αναθεωρηθούν οι όροι του δανείου της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, με το λογοπαίγνιο «Μελό-δραχμα» η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Φράνκ Βράνκεν, συμβούλου επενδύσεων στη BNP Paribas Fortis Private Banking, σύμφωνα με τις οποίες «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε κάθετη απογείωση του εθνικού χρέους, έκρηξη του πληθωρισμού (επειδή η μόνη λύση για την Αθήνα θα ήταν να τυπώσει χρήμα) και χρεοκοπία των τραπεζών (επειδή βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας)».

Η βελγική εφημερίδα απευθύνει ακόμη το ερώτημα «μήπως η Ελλάδα προβάλλει αυτό το καταστροφικό σενάριο για το ευρώ ως όπλο για να σπρώξει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν μία πιο μακροπρόθεσμη λύση; Πολλές λύσεις αντιμετωπίζονται, αλλά καμιά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα