Σταρκ: Κλειδί οι ιδιωτικοποιήσεις

Δυσφορία στο Ε.Κ. για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 06:03
UPD:09:54

Η επιμήκυνση ή η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η επιμήκυνση ή η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματά της, δήλωσε χθες ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι κλειδί για τη μείωση του χρέους είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. «(Η αναδιάρθρωση) δεν θα επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα και είναι απλά άτοπο το να θεωρούμε ότι είναι ο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων», τόνισε ο Γιούρκεν Σταρκ μετά από ομιλία του στο Λονδίνο.

Δυσφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου

Tα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα οφέλη και τα προβλήματα της αθέτησης του χρέους και η ανάγκη για μία ριζικά βελτιωμένη διαχείριση των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση για την κρίση χρέους στην ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ μεταξύ ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής και του Συμβουλίου.
Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν την υιοθέτηση μιας νέας, πιο φιλόδοξης στρατηγικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η ασταθής ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις οικονομίες της ΕΕ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σαφήνεια και η καθαρότητα είναι ζωτικής σημασίας και οι «μυστικές συναντήσεις» υπονομεύουν αυτές τις αξίες. Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν επανειλημμένα την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του προβληματικού τραπεζικού τομέα χωρίς τον οποίο, πολλοί είπαν, η κρίση του χρέους δεν θα μπορούσε να επιλυθεί.

Όπως δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των ΚΟ των Σοσιαλιστών, «τέτοιου είδους συναντήσεις πανικού δεν συνιστούν με βεβαιότητα συμβολή στη σταθερότητα του ευρώ». «Θα πρέπει να δώσει κανείς την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι εργάζεται με επιτυχία, αντί να γίνονται συναντήσεις που προκαταλαμβάνουν τα πράγματα και δίνουν αφορμή για σχόλια. Αυτά δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και αυτό αποσταθεροποιεί κυβερνήσεις, τις οποίες θα πρέπει κανείς να στηρίζει», επισήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Ο πρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταντ επικρίνει το γεγονός ότι στην συνάντηση δεν ήταν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. Αντί μυστικών συναντήσεων χρειαζόμαστε αποφάσεις για την Ελλάδα, για παράδειγμα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, λέει ο Γκι Φερχόσταντι: «Είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα και η Ιρλανδία συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εμείς μπορούμε να τις βοηθήσουμε μειώνοντας τα επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν για τα πακέτα στήριξης». Ο Γκι Φερχόσταντ τάσσεται επίσης υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Η ολομέλεια του ΕΚ εμφανίστηκε, επίσης, διχασμένη σε ό,τι αφορά τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει μία αναδιάρθρωση του χρέους. Κάποιοι επεσήμαναν ότι ακόμη και η υπόνοια της αναδιάρθρωσης έχει αρνητικές συνέπειες, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι αυτό θα είναι η μόνη διέξοδος για μία χώρα όπως η Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Κ.: Ο Ολι Ρεν για την κρίση στην Ευρώπη

Ε.Κ.: Ο Ολι Ρεν για την κρίση στην Ευρώπη

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν στο τέλος της συζήτησης προειδοποίησε αρκετές φορές ότι οι αθετήσεις χρέους θα οδηγούσαν σε μία «μαζική πιστωτική κρίση».

 Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο κράτος. Στην Ελλάδα οι πολίτες δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στο κράτος. Για τον λόγο αυτό δεν θέλέι κανείς, ούτε οι φτωχοί ούτε οι πλούσιοι ούτε τα μεσαία στρώματα, να πληρώσουν φόρους. Εκτός από το ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει ως δεύτερο βήμα να αναδιαρθρώσουμε το χρέος της», υποστήριξε ο «πράσινος» πολιτικός.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα