Στηρίζει το Βερολίνο την υποψηφιότητα Ντράγκι για ΕΚΤ

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 10:48

Το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της ΕΚΤ έδωσε η Γερμανία, την ώρα που η Ρώμη ετοιμάζεται να τον προτείνει και επίσημα την επόμενη εβδομάδα ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε η Γερμανία, την ώρα που η Ρώμη ετοιμάζεται να τον προτείνει και επίσημα την επόμενη εβδομάδα ως διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα στηρίξει τον Ντράγκι ως νέο διοικητή της ΕΚΤ, όταν ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητά του.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα η Μέρκελ είπε ότι ο Ντράγκι ενστερνίζεται τις οικονομικές πεποιθήσεις του Βερολίνου.

«Γνωρίζω τον Μάριο Ντράγκι. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και έμπειρο άτομο», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα Die Zeit. «Βρίσκεται πολύ κοντά στη δική μας ατζέντα για σταθερότητα και αξιόπιστη οικονομική πολιτική», συμπλήρωσε.

Η στήριξη της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, καθώς η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι η Iταλία σκοπεύει να ανακοινώσει επισήμως στο Eurogroup της Δευτέρας την υποψηφιότητα του Ντράγκι. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα δεν έχει προτείνει επίσημα υποψήφιο για τη διαδοχή του Τρισέ, η οκταετής θητεία του οποίου λήγει τον Οκτώβριο.

Ο Ντράγκι κατέστη ο επικρατέστερος υποψήφιος διάδοχος του Τρισέ μετά την απόφαση του Γερμανού Αξελ Βέμπερ, που ήταν μέχρι πρότινος το φαβορί, να αποχωρήσει από την προεδρία της Bundesbank και να μην επιδιώξει το διορισμό του στην ΕΚΤ.

Παράγοντες στη Γερμανία εξακολουθούν πάντως να θεωρούν μειονέκτημα ότι ο 63χρονος Ντράγκι προέρχεται από μια χώρα με παράδοση υψηλού πληθωρισμού και χαλαρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εναντίον του ιταλού τραπεζίτη ενδέχεται να μετρήσει και η θητεία του στην αμφιλεγόμενη αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Τρισέ τον Ιούνιο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα