Γερμανία: «Ναι» από Μπούντεσταγκ στο πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 13:50

Αν και η Bundestag δεν έχει νομικό λόγο στο αν θα εγκρίνει η Γερμανία το σχέδιο διάσωσης, η σημερινή ψήφος δίνει μία πολιτική ώθηση στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Λισαβόνα.

Υπέρ του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, ύψους έως 78 δισ. ευρώ, ψήφισε σήμερα η κάτω βουλή της Γερμανίας (Bundestag), προσφέροντας στήριξη στην πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη.

Αν και η Bundestag δεν έχει νομικό λόγο στο αν θα εγκρίνει η Γερμανία το σχέδιο διάσωσης, η σημερινή ψήφος δίνει μία πολιτική ώθηση στη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Λισαβόνα.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στην έγκριση του πακέτου βοήθειας ξεπεράστηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν εξασφάλισε τη στήριξη του κοινοβουλίου του για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Τρίτη το πρόγραμμα στήριξης της χώρας, που προβλέπει τη χορήγηση 78 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων, εκ των οποίων 52 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα υπόλοιπα 26 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (2011-2014) «φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το αποδέχθηκαν τα βασικά πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας, κάτι που όπως είπε, διασφαλίζει την υλοποίησή του.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προγράμματος, είπε ότι έχει τρεις άξονες: 1) τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπου στόχος του είναι η μείωση του ελλείμματος από το 9,1% του ΑΕΠ το 2010, στο 5,9% φέτος, στο 4,5% του χρόνου και στο 3% το 2013, 2) ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης, μέσω της άρσης των δυσκολιών στην αγορά εργασίας, την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς και ενός φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και 3) την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις θεμελιώδους σημασίας υπηρεσίες του στα νοικοκυριά και τους πολίτες.

Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό αλλά δίκαιο πρόγραμμα που θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά του πορτογαλικού λαού, ενώ δίνει μεγάλη σημασία στην κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να προστατευθούν οι ασθενέστεροι, τόνισε ο κ. Ρεν.

Τέλος, ερωτηθείς για το ύψος του επιτοκίου δανεισμού της Πορτογαλίας, απάντησε ότι θα ακολουθηθεί η φόρμουλα που ισχύει στο ΔΝΤ με την προσθήκη ενός πριμ κινδύνου, ενώ το τοποθέτησε πάνω από 5,5% (σταθερό) και κάτω από 6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα