Ανδ. Λοβέρδος: Τελευταία ευκαιρία για τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 19:56
UPD:20:23

Το 2011 είναι η τελευταία ευκαιρία για να «συγκρατήσουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας ως έχουν» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκτιμώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «από το 2012, ο οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των νοσοκομείων της χώρας».

Τις επισημάνσεις αυτές τις έκανε ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προτάσεων για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της 5ης και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας από τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Λ. Λιαρόπουλο.

Α. Λοβέρδος: Περνάμε κρίσιμες μέρες

Α. Λοβέρδος: Περνάμε κρίσιμες μέρες

Στην πρόταση, όσον αφορά την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προτείνεται τα 14 νοσοκομεία να ενταχθούν σε 4 κύκλους. Στον πρώτο κύκλο, βασικό είναι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και συμπληρωματικά το Γενικό Λάρισας, το 404 Στρατιωτικό Λάρισας και τα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας. Το νοσοκομείο Βόλου παραμένει αυτόνομο στο δεύτερο κύκλο, ενώ στον τρίτο κύκλο, με κύριο το νοσοκομείο Λαμίας, συμμετέχουν τα νοσοκομεία Aμφισσας και Καρπενησίου. Βασικό είναι το νοσοκομείο Χαλκίδας στον τέταρτο κύκλο, στον οποίο εντάσσονται ακόμη τα νοσοκομεία Λιβαδειάς, Θηβών, Καρύστου και Κύμης, τα οποία αλλάζουν χρήση. Σύμφωνα με την πρόταση, στο νοσοκομείο Θήβας θα γίνει τραυματιολογικό κέντρο. Στην Κύμη και την Κάρυστο οι υπάρχοντες δομές θα λειτουργούν μόνο ως Κέντρα Υγείας.

Όσον αφορά την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δημιουργείται μια ομάδα που θα καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα, με έδρα το Πανεπιστημιακό Πατρών και τέσσερις άλλοι κύκλοι νοσοκομείων. Στον πρώτο κύριο θα είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίου και τα νοσοκομεία Αιγίου, Καλαβρύτων - το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας . Το "Καραμανδάνειο", σύμφωνα με την πρόταση καταργείται και μεταφέρεται στο Ρίο. Στον δεύτερο κύκλο, κύριο νοσοκομείο είναι το "Άγιος Ανδρέας" και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Κεφαλληνίας, Ληξουρίου - το οποίο γίνεται κέντρο υγείας, Ζακύνθου, και το Νοσημάτων Θώρακος "Άγιος Λουκάς", το οποίο μεταφέρεται στο "Άγιος Ανδρέας". Στον τρίτο κύκλο, βασικό είναι το νοσοκομείο Πύργου και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Κρεστένων, το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας. Στον τέταρτο κύκλο, επικεφαλής είναι το νοσοκομείο Αγρινίου και συμμετέχει το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Όπως προτείνει ο κ. Λιαρόπουλος, δημιουργείται και μια δεύτερη ομάδα στην Πελοπόννησο που έχει ως έδρα το νοσοκομείο της Τρίπολης. Στον πρώτο κύκλο της ομάδας κύριο είναι το νοσοκομείο Τρίπολης και ακολουθούν τα νοσοκομεία Σπάρτης, Μολάων και το Ψυχιατρικό Τρίπολης, το οποίο καταργείται. Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Καλαμάτας, ως κύριο, και Κυπαρισσίας. Ο τρίτος έχει ως κύριο το νοσοκομείο Κορίνθου και συμπληρώνεται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα Άργους και Ναυπλίου, το οποίο αλλάζει χρήση και γίνεται νοσοκομείο Χρόνιων Παθήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα