ΟΠΕΚ : Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου 3,5%

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2002 11:19

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, στα 750.000 βαρέλια ημερησίως, ποσοστό 3,5% του στόχου του Οργανισμού, ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπό του.

Τα μέλη του Οργανισμού εξετάζουν να αυξήσουν από 500.000 έως 750.000 βαρέλια την παραγωγή ημερησίως - αλλά όχι περισσότερο - ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Η Σαουδική Αραβία πιέζει να αυξηθεί η παραγωγή, ενώ το Ιράν και το Κουβέϊτ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Οι τιμές του πετρελαίου στο Λονδίνο αυξήθηκαν συνολικά σε ποσοστό 35% το τρέχον έτος, φθάνοντας κοντά στα 27 δολ. το βαρέλι, λόγω της συγκράτησης των προμηθειών του οργανισμού και της ανησυχίας που επικρατεί για μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, την τέταρτη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο ΟΠΕΚ θέλει τη μείωση των τιμών, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση και να αποφύγει τη διαμόρφωσή τους σε υψηλά επίπεδα.

Το Κουβέϊτ, το Κατάρ, η Βενεζουέλα και το Ιράν, ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή θα πρέπει να παραμείνει η ίδια σε διεθνές επίπεδο, λόγω της χαμηλής ζήτησης. Ο Οργανισμός περιέκοψε την παραγωγή σε περίπου πέντε εκατ. βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα η τιμή του «μαύρου χρυσού» να διαμορφωθεί εντός των στόχων του, μεταξύ 22 και 28 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν κατά εννέα σεντς, φθάνοντας στα 28,25 δολ. το βαρέλι, μετά τις συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Η συνάντηση των 10 μελών του ΟΠΕΚ, έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα