Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου : Μείωση 33,5% των κερδών

Θετική η πορεία του Συγκροτήματος στην Ελλάδα
Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2002 12:25

Στα 36 εκατ. κυυπριακές λίρες, διαμορφώθηκαν τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2002, πριν από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και τη φορολογία, σε σύγκριση με 54,1 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 33,5%.

Τα κέρδη του συγκροτήματος, μετά τη φορολογία, ανήλθαν στα 10,5 εκατ. λίρες σε σύγκριση με 32,4 εκατ. λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2001, σημειώνοτας μείωση της τάξης του 67,5%, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της μεγάλης αύξησης στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, η μείωση των κερδών ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2002 εμπεριέχει την πλήρη μείωση των επιτοκίων και τα αρνητικά επακόλουθα της ύφεσης στην παγκόσμια και κυπριακή οικονομία.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα για ολόκληρο το 2002, το Συγκρότημα αναφέρει ότι αυτά αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται σε καθαρά λειτουργικό επίπεδο.

Τα κέρδη από εργασίες το πρώτο εξάμηνο του 2002 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7,5% πριν από τις προβλέψεις και τα αποτελέσματα από τη διάθεση επανεκτίμηση και απομείωση επενδύσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2002, αφού ανήλθαν στα 21,4 εκατ. λίρες σε σχέση με 19,9 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η αύξηση αυτή, αναφέρει η ανακοίνωση, οφείλεται στην αύξηση των εργασιών, κυρίως στην Ελλάδα, όπου τα αποτελέσματα , μέχρι στιγμής «έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες» του Συγκροτήματος σε μια δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 1,69 δισ. κυπριακές λίρες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 39,6%.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να μην καταβάλει προμέρισμα για το έτος 2002, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2002, τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος για στήριξη και επέκτασης των εργασιών του, κυρίως στην Ελλάδα και την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην παγκόσμια και κυπριακή οικονομία.

Στην απόφασή του για μη καταβολή προμερίσματος, το Συγκρότημα έλαβε υπ' όψιν και το τελικό μέρισμα χρήσης 2001, ύψους οκτώ σεντς ανά μετοχή, που πληρώθηκε το Μάϊο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα