«Πράσινο φως» για την τοποθέτηση Ντράγκι στην ΕΚΤ

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 09:43
UPD:12:44

Το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως διαδόχου του απερχόμενου Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Υπάρχει συμφωνία για τον Ντράγκι», ανέφερε πηγή προσκείμενη στο θέμα στο πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση θεωρείτο αναμενόμενη μετά τη στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην υποψηφιότητα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.

Η θητεία του σημερινού προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ λήγει τον προσεχή Οκτώβριο. Ο Ντράγκι αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Μάριο Ντράγκι αναδείχθηκε στο μεγάλο φαβορί για την προεδρία της ΕΚΤ, μετά την αιφνίδια απόφαση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Αξελ Βέμπερ, να αποχωρήσει από την προεδρία της Bundesbank και κατά συνέπεια και από τη μάχη για τη θέση του διοικητή της ΕΚΤ.

Υπήρχαν, ωστόσο, αμφιβολίες ως προς το εάν το Βερολίνο θα ασπαστεί την επιλογή του. Και αυτό γιατί ο Ντράγκι προέρχεται από μία χώρα του Νότου, με παράδοση υψηλού πληθωρισμού και χαλαρής δημοσιονομικής πειθαρχίας - δύο στοιχεία που απεχθάνονται οι Γερμανοί.

Παρόλ' αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit υπογράμμισε ότι ο Ιταλός τραπεζίτης ενστερνίζεται τις οικονομικές πεποιθήσεις του Βερολίνου.

«Γνωρίζω τον Μάριο Ντράγκι. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, με μεγάλη εμπειρία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα. «Βρίσκεται πολύ κοντά στη δική μας ατζέντα για σταθερότητα και αξιόπιστη οικονομική πολιτική» συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα