Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα, υποστήριξε μέσα από το συνέδριο του Economist ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Nomura Peter Westaway.
Χαρακτήρισε επίσης αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Westaway, χρειάζεται πρωτογενή πλεονάσματα και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, τάχθηκε ο καθηγητής του INSEAD Harald Hau, τονίζοντας επίσης ότι θα είχε τεράστια μειονεκτήματα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ανέφερε πάντως ότι θα ήταν χρήσιμη μία εσωτερική υποτίμηση, αν και παραδέχτηκε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αφού συμμετέχουμε σε ένα σκληρό νόμισμα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να θεσπιστούν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες από αυτούς που προβλέπει η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙΙ για τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές ότι οι τράπεζες εμποδίζουν μία τέτοια εξέλιξη.
Την πεποίθηση ότι η κρίση στην Ελλάδα παρέχει ευκαιρίες και δυναμικό για διαρθρωτικές αλλαγές εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ING Greece Bram Boon, ο οποίος υπερασπίστηκε ένα ασφαλιστικό σύστημα 3 πυλώνων που θα απαρτίζεται από τα εξής: μία βασική σύνταξη από το κράτος, ένα ιδιωτικό αυτοχρηματοδοτούμενο σύστημα με διαχείριση των εισφορών από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ένα σύστημα ιδιωτικών συμβάσεων που θα βελτιώνουν τις συνολικές αποδοχές.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τα ευρήματα έρευνας της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, σύμφωνα με τα οποία το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μελλοντικές συντάξεις θα είναι λιγότερο ασφαλείς.