Deloitte: Ανάγκη διαχείρισης κινδύνου στην παραγωγή ενέργειας

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 12:23

Ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα του κλάδου της παραγωγής ενέργειας από το 2011 και στο εξής, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Deloitte με τίτλο «Empowering Ideas 2011».

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της φετινής μελέτης, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με υψηλόβαθμα στελέχη του δικτύου της Deloitte που συνεργάζονται με επιχειρήσεις της συγκεκριμένης αγοράς, αποτελεί η ανάγκη της διαχείρισης κινδύνου για τις υποδομές.

Είτε οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια είτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην ασφάλεια των υποδομών τους, τονίζει η Deloitte.

«Η επίδραση των γεγονότων στην Ιαπωνία στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας θα έχει βάθος και διάρκεια. Όσο η ζήτηση για ενέργεια συνεχίζει να αυξάνεται, οι εταιρίες του χώρου θα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις ως προς την εξισορρόπηση των ανησυχιών για την ασφάλεια με την ενισχυμένη ζήτηση ενέργειας», παρατηρεί ο Peter Bommel, Global Energy & Resources Industry Leader της Deloitte Touche Tohmatsu Limited.

Ο Ακης Γεωργόπουλος, Υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., τονίζει από την πλευρά του πως μετά και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία έχει καταστεί σαφές ότι οι ισορροπίες στον κλάδο της ενέργειας είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες.

«Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Deloitte, οι επιχειρήσεις, οποιαδήποτε πηγή παραγωγής ενέργειας και αν χρησιμοποιούν, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο ζήτημα της διαχείρισης κινδύνου των υποδομών τους, προκειμένου να προστατευθούν από φυσικές καταστροφές ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα. Επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν πλέον σοβαρά, το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των "καθαρών" πηγών ενέργειας, οι οποίες είναι ασφαλέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις συμβατικές», τονίζει.

Οι προκλήσεις για τον κλάδο

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το τέλος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φέρνει τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Ενώ η ζήτηση για ενέργεια εξακολουθεί να ενισχύεται ως αποτέλεσμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η ασφάλεια αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Επιπλέον, η εικόνα της πυρηνικής ενέργειας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα ως αποτέλεσμα του πρόσφατου σεισμού στην Ιαπωνία.

Η μελέτη της Deloitte υπογραμμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ εξακολουθούν να αναπτύσσονται σημαντικά και να χρησιμοποιούνται σε ευρεία βάση, σε απόλυτους όρους, η συμβολή τους στη συνολική παραγωγή ενέργειας παραμένει περιορισμένη. Τα αισιόδοξα νέα προέρχονται από τη σημαντική ανάπτυξη που συντελείται στον κλάδο του μη-συμβατικού φυσικού αερίου, το οποίο έχει αρχίσει να καθίσταται οικονομικά ελκυστικό, λόγω της βελτίωσης στις τεχνολογίες εξόρυξης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη «Empowering Ideas 2011», το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και ο άνθρακας αποτελούν πηγές ενέργειας που υπάρχουν σε αφθονία και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο του συνόλου των καυσίμων αρκετών κρατών.

Μια ξεκάθαρη τάση που προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι η αυξανόμενη σημασία της ανάλυσης δεδομένων για τις εταιρείες ενέργειας.

Τέλος, σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης της Deloitte αποτελεί η πρόβλεψη ότι κυβερνήσεις, επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας και καταναλωτές θα εκμεταλλευτούν τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε συνδυασμό με προγράμματα διαχείρισης της ζήτησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα