Μέτρα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ζητεί η Κομισιόν

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 13:26
UPD:13:30

Αιτιολογημένη γνώμη απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, ζητώντας να της κοινοποιήσουν εντός δύο μηνών τα μέτρα με τα οποία εφαρμόζονται οι κανόνες όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια και τις πολιτικές αποδοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως διατυπώνονται στην τρίτη οδηγία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων (CRD III [2010/76/EΕ]).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική ευρωστία των τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών και να αντιμετωπιστεί η υπερβολική και άφρονη ανάληψη κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Η προθεσμία για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων ήταν η 1η Ιανουαρίου 2011.

Η Κομισιόν ζήτησε επίσης από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Σουηδία να εφαρμόσουν όσα αποσπάσματα της οδηγίας δεν εφήρμοζαν μέχρι τώρα.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική ευρωστία των τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών και να αντιμετωπιστεί η υπερβολική και άφρονη ανάληψη κινδύνων στον τραπεζικό τομέα, την οποία τροφοδοτούν οι κακοσχεδιασμένες πρακτικές αποδοχών που οδήγησαν στην αδυναμία μεμονωμένων ιδρυμάτων και σε προβλήματα για την κοινωνία στο σύνολό της. Η έγκαιρη και ορθή εφαρμογή της οδηγίας είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι ανωτέρω ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι, εάν οι εθνικές αρχές δεν κοινοποιήσουν τα αναγκαία μέτρα εφαρμογής εντός δύο μηνών, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει τα αντίστοιχα κράτη μέλη στο Δικαστήριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα