Κομισιόν: Στήριξη της γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011 17:51

Τη σημασία των ειδικών μέτρων που θεσπίσθηκαν για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής στα μικρά νησιά του Αιγαίου υπογραμμίζει ο Επίτροπος Ντάτσιαν Τσιόλος, υπεύθυνος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ.κ. Τσουκαλά και Παπαστάμκου.

Όπως σημειώνει ο Επίτροπος αναφορικά με την ερώτηση των ευρωβουλευτών για το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τη μαστίχα Χίου, ανά έτος και για τη δυνατότητα ένταξης του προϊόντος και σε άλλες δράσεις δεδομένης της μοναδικότητάς του, από το 2007 και έως το 2009 έχουν διατεθεί συνολικά 2.808.236 ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα, επισημαίνει ο κ. Τσιόλος, μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και του μέτρου «προστιθέμενη αξία για τα γεωργικά και δασικά προϊόντα», εφόσον επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν αποκλειστικά για τη μαστίχα Χίου, δεδομένου ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο στη μαστίχα, αλλά καλύπτει ευρύτερο φάσμα φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Σε συμπληρωματική ερώτηση των δύο ευρωβουλευτών σχετικά με την αύξηση των ενισχύσεων για τα αγροτικά προϊόντα φυτικής παραγωγής, ο Επίτροπος αναφέρει ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος στήριξης της γεωργίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 23,93 εκατ. ευρώ, τα οποία και επαρκούν για τους στόχους του προγράμματος.

Σημείωσε τέλος ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να προβεί σε εκτίμηση ως προς την ενίσχυση (άμεσες πληρωμές) της μαστίχας Χίου, ή τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013, καθώς δεν έχει ακόμη καταρτισθεί ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επόμενες δημοσιονομικές προοπτικές, γεγονός που επιτάσσει την ουσιαστική συμμετοχή της χώρας, με σχέδιο και στόχους, στις σχετικές διαπραγματεύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα