Τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ζητεί η τρόικα

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 10:59
UPD:11:29

Την υλοποίηση ενός τολμηρού και λεπτομερούς προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να ζητεί το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Την υλοποίηση ενός τολμηρού και λεπτομερούς προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να ζητεί το κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Παρά τον μαζικό διορισμό συμβούλων, τα στελέχη της τρόικας εμφανίζονταν και χθες δύσπιστα για την έκταση και τον «ρεαλισμό» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και ζητούσαν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές.

«Για τις αποκρατικοποιήσεις περιμένουμε μια μεγάλη είδηση από την κυβέρνηση», δήλωσε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση των επαφών της τρόικας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει εκεί που θα έπρεπε», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «αποδεκτό και αξιόπιστο πρόγραμμα», εξειδικεύοντας τις εταιρείες εκείνες που θα ιδιωτικοποιηθούν και τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ή να μισθωθούν.

«Μέχρι να γίνει αυτό, η αποστολή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί», τόνισε η ίδια πηγή.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, η παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, αργά χθες έγινε γνωστό πως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ πρότεινε στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup της Δευτέρας τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα που θα αναλάβει τον έλεγχο της πώλησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

«Η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών, αλλά η Ελλάδα δεν είναι χαρούμενη με αυτό. Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα κερδίζει έδαφος στις άλλες χώρες με αξιολόγηση A», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολλανδού υπουργού.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή για την εποπτεία των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι συμμετοχή θα έχουν οι ξένοι σε αυτήν. Αλλες πηγές του Reuters δήλωσαν ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της περιόδου 2011-2015, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων στον δημόσιο τομέα.

«Θα χρειαστεί και άλλη τεχνική δουλειά για να αναπτυχθούν αυτές οι προτάσεις πιο λεπτομερώς», είπε ο εκπρόσωπος.

«Σενάρια» για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές της ευρωζώνης, το βασικό σχέδιο που εξετάζεται για την Ελλάδα είναι μια εθελοντική συμφωνία από τους επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής ενός δεύτερου προγράμματος οικονομικής βοήθειας από Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το 2011 μέχρι το 2014.

«Από τη Δευτέρα, αυτή είναι η βασική επιλογή που τίθεται υπό εξέταση», διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις για την ελληνική κρίση χρέους, αναφερόμενη στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους, είτε "ήπια" είτε "μη-ελεγχόμενη", που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός (credit event), είναι εκτός συζήτησης», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν συμβουλευθεί οίκους αξιολόγησης για το ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να «πυροδοτήσουν» ένα credit event. Ενα πιστωτικό γεγονός συνεπάγεται την εξόφληση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Μια εθελοντική συμφωνία με τους επενδυτές θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας, σε αντάλλαγμα ενός δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ από το 2011-2014. «Ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο τη διακράτηση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, αλλά και την αγορά ελληνικών ομολόγων, σε αντικατάσταση τίτλων που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα