Ως φαβορί για τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος-Καν αναδεικνύεται η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη, 32 από τους 56 συνολικά οικονομολόγους που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι θεωρούν τη Λαγκάρντ επικατέστερη για τη θέση.
Εξάλλου, την προτίμησή της για τη Λαγκάρντ εξέφρασε εμμέσως και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρθηκαν για να διαδεχθούν τον Ντομινίκ Στρος-Καν είναι αυτό της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία εκτιμώ ιδιαίτερα», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σύντομα στον υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ που θα είναι αποδεκτός από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
«Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υποψήφιο που θα αποφασιστεί από κοινού και αναζητούμε αυτόν που έχει τα καλύτερα προσόντα και τις μεγαλύτερες πιθανότητες», δήλωσε. «Η απόφαση θα ληφθεί σύντομα».
«Πολύ ικανή» και «κατάλληλη για τη θέση στο ΔΝΤ» χαρακτήρισε τη Λαγκάρντ ο Μάρκο Κράντζεκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τα προσόντα της Γαλλίδας υπουργού εκθειάζει σήμερα και ο Γερμανικός τύπος εκτός από τη Frankfurter Allgemeine Zeitung που με σχόλιό της στις οικονομικές της σελίδες αναρωτιέται «Γιατί η Λαγκάρντ;»
«Η Λαγκάρντ εκφράζει την γαλλική παράδοση και σε περιπτώσεις δύσκολες μιλά περισσότερο για συντονισμό παρά για ανταγωνιστικότητα. Είναι επίσης η βασική θιασώτης των απεριόριστων κρατικών επεμβάσεων, ενώ δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει τους ιδιώτες-πιστωτές στα πακέτα διάσωσης των χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι προτιμήσεις εκτός Ευρώπης
Στην Κίνα, δυναμώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Κινέζος, ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η ανέλιξη των παγκόσμιων οικονομικών δυνάμεων.
«Ήρθε ο καιρός να βάλουμε ένα τέλος στον έλεγχο του ΔΝΤ από τους Δυτικούς», ανέφερε ο σχολιαστής Σαν Ρενπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα Global Times.
«Η Κίνα έχει μεγάλο αιρθμό προικισμένων προσώπων, ικανών να πάρουν τη θέση» του Ντομινίκ Στρος-Καν, συνέχισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τον Ζου Μιν, τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος έγινε στη συνέχεια ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.
Η Λαϊκή Ημερησία, επίσημη φωνή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει επίσης ότι θα ήταν επιθυμητό ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Κινέζος.
«Αυτό θα ήταν μια αξιοσημείωτη ένδειξη σεβασμού απέναντι σε μια αναδυόμενη Κίνα και ένας συμβολικός σταθμός για την αριστοποίηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης», σχολίασε η Λαϊκή Ημερησία.
Ο Ζιου Σιαοτσουάν, διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, τον οποίο επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Ντίγι Καϊτζίνγκ Ριμπάο, επέμεινε, απαντώντας σε δημοσιογράφους, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπονοώντας ότι οι δυσκολίες αυτές θα πρέπει να ευνοήσουν την υποψηφιότητα ενός μη Ευρωπαίου.
Ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει υποστήριξη ανά τον κόσμο και όχι μόνο από μία περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Κέβιν Ράντ. Χαρακτήρισε τη Λαγκάρντ «ιδιαίτερα ικανό άτομο», αλλά «αυτό ισχύει και για άλλους τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί».
Η επιλογή του νέου ηγέτη του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνε αξιοκρατικά, δήλωσε ο εκτελών τα χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι. Ερωτηθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα τη Λαγκάρντ, απάντησε ότι «βεβαίως είναι μία πάρα πολύ ταλαντούχα και ικανή ηγέτης. Είναι ένα από τα πολλά ονόματα που έχουν αναφερθεί».