Yποβάθμιση από Fitch

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 18:00
UPD:18:57

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε «B+» από «BB+» προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας τη χώρα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί περαιτέρω, ενώ εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστέρησης της χορήγησης των νέων δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη νέα υποβάθμιση, ο διεθνής οίκος τόνισε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.

«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό», σημειώνει η Fitch.

Η υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor's στο επίπεδο «B» και Moody's στο επίπεδο «B1».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια: πρώτον, τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα, δεύτερον «εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους και τρίτον αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1975826 .

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση υποβάθμισης «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».

Δημοκρατική Συμμαχία: Πλησιάζουμε στη χρεοκοπία

«Το ρεκόρ στα spread και οι νέες υποβαθμίσεις, επιβεβαιώνουν ότι πλησιάζουμε στη χρεοκοπία, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αρνούνται την εθνική συνεννόηση. Αρνούνται να δώσουν στη συνεννόηση συγκεκριμένο περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

Όπως αναφέρει, «αυτές οι εμμονές, κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη χώρα και τους Έλληνες σε καταστροφικές περιπέτειες».

Γ. Βάιντμαν: Αναμόρφωση χρέους θα απέκοπτε τράπεζες από χρηματοδότηση της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, εξέφρασε ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας την Παρασκευή.

Όπως επισήμανε συγκεκριμένα ο Γενς Βάιντμαν, η αναμόρφωση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής.

Η επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον που επικρατούν πολλές αμφιβολίες για την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, πρόσθεσε, θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης βάσει των υφιστάμενων όρων του ευρωσυστήματος. Κατά συνέπεια, προειδοποίησε, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποκοβόταν από τη χρηματοδότηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα