Γαλλία : Σημαντική άνοδος της ανεργίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2002 10:03

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, εκτιμάται ότι θα αναρριχηθεί τον Ιούλιο ο δείκτης ανεργίας στη Γαλλία, καθώς οι εταιρείες προχώρησαν στη μείωση της παραγωγής τους, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, πριν την επίσημη ανακοίνωση του δείκτη σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας.

Ο αριθμός όλων όσοι ψάχνουν για εργασία, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 10.000, φθάνοντας στα 2,42 εκατ. ανέργους, αναφέρεται σε έρευνα αναλυτών του Bloomberg News. Η ανεργία θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 9%, αναφέρουν άλλοι οικονομικοί παρατηρητές.

Οι εταιρείες ενδέχεται να προχωρήσουν και σε νέες περικοπές του προσωπικού τους κατά τους ερχόμενους μήνες και οι βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους.

Οι βιομήχανοι, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, ήταν περισσότερο απαισιόδοξοι τον Ιούλιο από οποιαδήποτε άλλη φορά, αρχής γενομένης τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο οι παραγγελίες μειώθηκαν δραστικά.

Αυτήν την εβδομάδα η Total Fina Elf S.A. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 1.086 τις θέσεις εργασίας κατά τα επόμενα χρόνια στο τμήμα των χημικών της, Atofina.

Η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς, εκτός από μία φορά τον Μάϊο του 2001.

Πολλές είναι οι εταιρείες που μείωσαν τον αριθμό του προσωπικού τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Alcatel S.A. και η Valeo S.A. Χθες, η HighWave Optical Technologies S.A. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, μειώνοντας κατά τα 2/3 το εργατικό της δυναμικό, καθώς στοχεύει να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2003. Η εταιρεία θα απολύσει συνολικά 105 εργαζομένους, μειώνοντας το προσωπικό της σε 58 ανθρώπους.

Η ανακοίνωση για την ανεργία στη Γαλλία, θα ανακοινωθεί στις 8:45' π.μ. στο Παρίσι (τοπική ώρα).

Και στη Γερμανία όμως, στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τον υπ' αριθμόν ένα εμπορικό εταίρο της Γαλλίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 8.000 ανθρώπους στα 4,1 εκατ., φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 9,9%.

«Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο», ανέφερε ο Martine Aubert, οικονομολόγος στην Credit Commercial de France S.A., συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί.

Η ανεργία στις 12 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, αυξήθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, φθάνοντας το 8,4%. Στις ΗΠΑ η ανεργία τον Ιούνιο ανήλθε στο 5,9% από 5,8% που ήταν τον Μάϊο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin, ανέφερε ότι φέτος η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μόλις 1,5% και η χαμηλότερη από το 1996.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα