ΥΠΟΙΚ: Εντός των στόχων οι επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 15:19
UPD:20:59

Η ωφέλεια φόρου που θα προκύψει για τους φορολογούμενους με την προσκόμιση των αποδείξεων βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ωφέλεια φόρου που θα προκύψει για τους φορολογούμενους με την προσκόμιση των αποδείξεων είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων, λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εφαρμογή του μέτρου «είχε ως στόχο την έκδοση αποδείξεων προκειμένου οι πολίτες να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που αποτελεί κλοπή από τον απλό φορολογούμενο και υπεξαίρεση των εσόδων ΦΠΑ της χώρας».

Το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός και με βάση τα στοιχεία ότι υπήρξε βελτιωμένη συμμόρφωση στην έκδοση αποδείξεων και αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «τα δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι με το νόμο 3842/2010, βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση από πλευράς φόρου των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ. Αρα, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι «τα νούμερα και τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν επαληθεύονται, καθώς ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων προσεγγίζει ως ποσοστό το 28%» και προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα