Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και στο τραπεζικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, προειδοποιεί σε σημερινή έκθεσή του ο οίκος Moody's.
«Όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός τόσο για τις ελληνικές αρχές όσο και για τις αρχές της ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση», αναφέρει η Moody's.
«Η Moody's εκτιμά ότι η χρεοκοπία μάλλον θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της Ελλάδας, πιθανόν και για κάποια άλλα κράτη της ευρωζώνης και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που έγιναν για να επιτευχθεί ένα "ελεγχόμενο" αποτέλεσμα», σημειώνει ο οίκος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους ο οίκος εκτιμά ότι οι αξιολογήσεις τους θα επηρεασθούν σίγουρα, παρά τις χιλιάδες μορφές που θα μπορούσε να πάρει μια ελληνική χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τη Moody's, «αυτό θα δημιουργούσε πόλωση στις αξιολογήσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη, με τις ισχυρότερες χώρες να διατηρούν υψηλές ή πολύ υψηλές αξιολογήσεις και τις πιο αδύναμες χώρες να αγωνίζονται να παραμείνουν στην επενδυτική κατηγορία».
Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης άσκησαν χθες ισχυρές πιέσεις στις μετοχές και στις αγορές κρατικών ομολόγων. Πέραν των προβλημάτων με το ελληνικό χρέος, το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν ιδιαίτερα αρνητικά και οι αμφιβολίες για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας στην Ισπανία, μετά τη συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε αρνητική από σταθερή, κίνηση που ακολουθεί την υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τη Fitch την Παρασκευή.
Επίσης, η Fitch υποβάθμισε χθες σε «αρνητικές» από «σταθερές» τις προοπτικές (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, εκφράζοντας την ανησυχία της για την παράταση της θεσμικής κρίσης στη χώρα.
Η αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου διατηρήθηκε στο «ΑΑ+», ωστόσο ο οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβάθμισής της. «Αν δεν επιλυθεί η θεσμική κρίση, θα είναι δύσκολο να εξισορροπήσουν τα κρίσιμα μεγέθη στο δημοσιονομικό πεδίο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Fitch.