Μπίνι Σμάγκι: Μπορεί να αποφευχθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 15:07

Η περικοπή του ελληνικού χρέους (haircut) μπορεί να αποφευχθεί όσο η Ελλάδα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, επισήμανε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι αναπόφευκτο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ είπε: «Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο. Ξεκινάμε με την υπόθεση ότι στην Ευρώπη, αυτοί που συνάπτουν χρέη, πληρώνουν τα χρέη τους».

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

«Αυτή είναι η βάση της οικονομίας της αγοράς», πρόσθεσε ο Μπίνι Σμάγκι και κάλεσε τους Έλληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο, όπως είπε, «ίσως πρέπει να ενισχυθεί».

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το μνημόνιο για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

«Δεν θα λύσει το πρόβλημα η Ελλάδα με το να μην εξοφλήσει τα χρέη της. Στην ουσία αυτό θα κάνει χειρότερα τα προβλήματα», συμπλήρωσε, συστήνοντας στην Αθήνα να κινηθεί γρήγορα με τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Όλα τα προγράμματα για να επιτύχουν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή. Τα σκληρά μέτρα πρέπει να τα παίρνεις στην αρχή, όχι στο τέλος, γιατί στο τέλος ο κόσμος δυσκολεύεται να κατανοήσει για πιο λόγο θα έρθουν και χειρότερα», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα