Απροσδόκητη άνοδος των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2002 16:38

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Οκτώβριο σημείωσαν τον Ιούλιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που συμβάλλουν κατά τα δύο τρίτα στο αμερικάνικο ΑΕΠ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,5% τον Ιούνιο και εκτιμήσεων για άνοδο 0,8%. Η απροσδόκητη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για αυτοκίνητα, λόγω της χρηματοδότησης με μηδενικά επιτόκια.

Η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών των αμερικανικών νοικοκυριών σημειώθηκε στα διαρκή αγαθά, που περιλαμβάνουν τα αυτοκίνητα, τις οικιακές συσκευές και άλλα προϊόντα με ωφέλιμο χρόνο ζωής πάνω από τρία χρόνια. Οι δαπάνες σε αυτή την κατηγορία αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Ωστόσο, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμάνθηκε τον Ιούλιο στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, μετριάζεται ο ενθουσιασμός των ιθυνόντων, καθώς έντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αποτελεί την ατμομηχανή της ομοσπονδιακής οικονομίας.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε σταθερό τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,7% τον Ιούνιο. Αξίζει αν σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2001, που το κατά κεφαλήν εισόδημα των Αμερικανών δεν αυξήθηκε σε μηνιαία βάση. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα