ΓΣΕΒΕΕ: Χαριστική βολή στην οικονομία η αύξηση ΦΠΑ

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 12:06
UPD:12:07

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην αύξηση του ΦΠΑ εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), χαρακτηρίζοντας «χαριστική βολή» στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου.

Η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί ότι οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19%, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, αφού, όπως επισημαίνει, θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, υπολογίζεται ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει, «αν εφαρμοστεί και το σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η Συνομοσπονδία καλεί τέλος την κυβέρνηση και την τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που θα επιφέρει η εφαρμογή μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ προτείνει σταθερά τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και κυρίως να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα