Ολι Ρεν: Απαραίτητη η ευρεία πολιτική συναίνεση

Αναστάτωση από τις δηλώσεις της Μ. Δαμανάκη
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 16:12
UPD:21:59

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σημειώνει ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, ο καλύτερος δρόμος είναι να της δοθεί βοήθεια.

Την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης όλων των κομμάτων στην Ελλάδα υπογραμμίζει εκ νέου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. Σημειώνει ότι δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τονίζει ότι δεν είναι σοβαρή εκδοχή η έξοδος από το ευρώ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της με συγκεκριμένα βήματα, θα πρέπει να τηρήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011 και να εφαρμόσει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ. Για όλα αυτά είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει ήδη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ότι ένα «κούρεμα» εμφανίζεται πάντα ως κάτι απλό, όμως δεν είναι, ούτε είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή.

Σε άλλη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να επιμηκυνθεί σε εθελοντική βάση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στη συνέντευξή του στη «Ντι Πρέσε», ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ακόμη πως δεν είναι σοβαρή εκδοχή η έξοδος από το ευρώ, κάτι που, όπως αναφέρει, θα ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, και εκτιμά ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο διάρκειας της κρίσης χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη, καθώς ένα δημοσιονομικό χρέος που φτάνε σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ δεν μπορεί να μειωθεί άμεσα, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να μειώσει το έλλειμμά της κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για κίνδυνο «αλυσιδωτής αντίδρασης» στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να ελέγξει το χρέος της, αφού σημειώνει πως μέχρι τώρα έχει κατορθωθεί να μην παρασυρθεί η οικονομία των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης από την κρίση χρέους μεμονωμένων χωρών, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι χώρες πρέπει να διαχειρίζονται πιο υπεύθυνα τα δημοσιονομικά τους, αναφέρει και προσθέτει ότι η Ισπανία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, καθώς προχώρησε με τολμηρά βήματα στη δημοσιονομική της πολιτική και παράλληλα εισήγαγε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καταφέρνοντας προς το παρόν να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο.

Αναφορικά, τέλος, με φόβους που εκφράζονται στην ΕΕ, ότι οι πολίτες ισχυρών οικονομικά χωρών θα πληρώσουν για τις οικονομικά ασταθείς χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο κ. Ρεν δηλώνει κατανόηση, σημειώνει, όμως, πως στη Νομισματική Ένωση ισχύει η αρχή ότι κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της, κάτι που θα έπρεπε να εγγυάται και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Γιούργκεν Σταρκ: Η αναδιάρθρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα

Στις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε μαζική έξοδο καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας σε εκδήλωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, ο Σταρκ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι η μείωση του χρέους μέσω αναδιάρθρωσης δεν θα λύσει το πρόβλημα. «Πρέπει να σκεφτούμε πιο μακριά», πρόσθεσε.

Μ. Δαμανάκη: Συμφωνία σε πρόγραμμα σκληρών θυσιών ή επιστροφή στη δραχμή

Την ίδια ώρα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ απηύθυνε με δήλωσή της η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως πρέπει να δούμε το δίλημμα καθαρά: «Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα ή επιστρέφουμε στη δραχμή».

Η Μ. Δαμανάκη για το σενάριο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ

Η Μ. Δαμανάκη για το σενάριο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της Μ. Δαμανάκη:

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

Δυσαρέσεια στην Κομισιόν

Στη δήλωση της κ. Δαμανάκη απάντησε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τα θέματα της Οικονομίας Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος διέψευσε την Ελληνίδα Επίτροπο, καταδεικνύοντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την τοποθέτησή της. Όπως υπογράμμισε, στο Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που άπτονται του ενιαίου νομίσματος, κανένα κράτος μέλος δεν έχει θέσει ως σήμερα θέμα εξόδου της Ελλάδας, η οποιασδήποτε άλλης χώρας, από την ευρωζώνη.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η δήλωση της Επιτρόπου της χώρας μας προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα, όπως “μέσα ή έξω από την Ευρώπη” και “μέσα ή έξω από το ευρώ”, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ: «Πού και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…».

Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Δαμανάκη, που αναπαράγουν τη χτεσινή θέση του προέδρου του ΣΕΒ, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα. Θέλουν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή της πολιτική και να διευκολύνουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα