Ε.Κ.: «Πράσινο» σε έκθεση για την ΚΓΠ με ορίζοντα το 2020

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 18:29

Στην υιοθέτηση της έκθεσης σχετικά με την «ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος», προχώρησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, κεντρικός στόχος της ΚΑΠ παραμένει η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ευρύτερη συμβολή της ευρωπαϊκής αυτής πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ΕΕ-2020.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.

Υποστηρίζεται επίσης η διατήρηση της ισχύουσας αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ στη βάση δύο συμπληρωματικών πυλώνων, στο πλαίσιο της οποίας ο δεύτερος πυλώνας θα παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία για την ένταξη εθνικών/περιφερειακών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Παράλληλα, βάσει υιοθετηθείσας τροπολογίας του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του από το ΕΛΚ, σημειώνεται ρητά ότι εν όψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης, απορρίπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ μέσω της συγχρηματοδότησης των άμεσων πληρωμών ή για τη μεταφορά πόρων στον δεύτερο πυλώνα.

Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη διατήρησης ενός ισχυρού πρώτου πυλώνα και των άμεσων ενισχύσεων προς τους γεωργούς για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους και τη συνέχιση της παροχής δημοσίων αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τροπολογία που είχε καταθέσει επίσης ο κ. Παπαστάμκος με Γάλλους συναδέλφους του, η εφαρμογή μέτρων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης και την κατάρτιση των νέων γεωργών πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να προβλεφθούν και στον πρώτο πυλώνα.

Οσον αφορά στις άμεσες ενισχύσεις, υποστηρίζεται σαφώς η θέσπιση οροφής ή άλλων αντίστοιχων μηχανισμών καθώς και η καταβολή ενισχύσεων μόνον στους ενεργούς γεωργούς. Σημειώνεται ότι με την υιοθετηθείσα τροπολογία του κ. Παπαστάμκου ως ενεργός νοείται ο γεωργός, ο οποίος παράγει και όχι απλώς τηρεί ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο του σχεδίου Έκθεσης.

Αναφορικά τέλος με τα μεσογειακά προϊόντα, με τροπολογία του Ελληνα ευρωβουλευτή και συναδέλφων του ΕΛΚ από τον Ευρωπαϊκό Νότο, ζητείται η ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης στους τομείς των οπωροκηπευτικών, του οίνου και του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, απαιτείται ένα αποτελεσματικότερο ταμείο διαχείρισης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, καλύτερη διαχείριση κρίσεων στον τομέα του οίνου καθώς και ένα επικαιροποιημένο σύστημα αποθεματοποίησης για το ελαιόλαδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα